Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újabb görög csoda színesítheti az UNESCO világörökségének listáját

2020. március 04. - kalimeraeger

A Görög Kulturális Minisztérium hivatalosan is beadta kérelmét, hogy egyik legszebb vidéke, mint kulturális tájkép kerülhessen fel az UNESCO listájára.

zagori_5.jpg

Kép: Unsplash

Ez a vidék pedig nem más, mint az Ipiros-ban található Zagori.

A pályázatnak történelmi, régészeti és kulturális információkat és adatokat, valamint a terület biológiai sokféleségéről szóló dokumentumokat kell tartalmaznia.

„Ez egy sokkal összetettebb pályázat, mint egy emlékmű esetében. Ebben az esetben a helyi közösség bevonása is szükséges” – mondta el Lina Mendoni, kulturális miniszter.

A Zagoriban található tradicionális kőházakkal tarkított, eldugott falvak az ország legcsodálatosabb települései közé tartoznak, ahol máig megőrizték az eredeti hangulatot. A természet különösen szép arcát mutatja errefelé, és olyan meseszép helyeket rejt, mint a Vikos-szurdok, illetve a Voidomatis folyó.

Ahhoz, hogy a terület felkerülhessen az UNESCO világörökségének listájára, be kell bizonyítani kivételes globális értékét, hitelességét, sértetlenségét pedig meg kell védeni.

Jelenleg 18 görög emlékmű szerepel az UNESCO világörökségének listáján, melyek közül számos emléket már blogunk is bemutatott.

Erről szóló cikkeinket itt találhatjátok:

1.rész - Apollón Epikuriosz temploma

2.rész - Delphi romváros (Apollón-szentély)

3.rész - Az athéni Akropolisz

4. rész - Rodosz óvárosi része

5. rész - Az Asklepios-szentély Epidauros-ban

6. rész - Thessaloniki ókeresztény és bizánci műemlékei

7. rész - Meteorák

8. rész - Athos

9. rész - Mystras

10. rész - Olympia

11. rész - Delos

12. rész - Daphni-kolostor, Hosios Lukas-kolostoregyüttes és Nea Moni-kolostor

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4915504094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása