Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

UNESCO kincsek Görögországban - 10. rész

2019. július 30. - kalimeraeger

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Olympia

olympia.jpg

Fotó: Pixabay

Olympia története régmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis már az időszámításunk előtti 2. évezred végétől kultikus hellyé vált, majd az i.e. 10. században a Zeusz-kultusz központi helyszíne volt. A Főisten tiszteletére megrendezett játékokat i.e. 776 óta tartják nyilván, ekkor készült a legkorábban ismert lista a játékok nyerteseiről.

Olympia kiterjedt régészeti területe két jelentős emléket, az i.e. 470 körül épült Zeusz-templomot és az i.e. 6. század körüli Héra-templomot foglalja magába. Ezeken kívül kincsesházak, egykori sportlétesítmények is vannak a területen, mint például egy tornacsarnok és egy stadion is. Az első ásatásokra 1875-ben került sor, amelyet azóta számos másik követett.

Olympia 1989 óra a világörökség része.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3214987696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása