Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újabb görög UNESCO-kérelem

2023. október 12. - kalimeraeger

unesco.jpg

A görög Kulturális- és Sportminisztérium újabb hivatalos kérelmet adott be az UNESCO-hoz.

Ezúttal egy ősi, még a kereszténység előtti áldást szeretnének az UNESCO szellemi, kulturális örökségének listáján látni.

A szertartás, melynek gyökerei Görögországba vezetnek, szorosan kapcsolódott a termékenységhez, a mezőgazdasághoz és a termények betakarításához. Habár a szertartást eredetileg az ókori Hellász pogány isteneinek a tiszteletére tartották, a hagyomány a hiedelmek változásával fejlődött, és a keresztény szentek tiszteletére alakult át.

A 19. századig a Görögország-szerte ünnepelt szokást jellemzően a polysporia nevű étel elkészítése fémjelezte, amely vegyes hüvelyesekből és gabonából állt, levesként vagy salátaként került az asztalra. Az elmúlt időszakban ez a régi szokás feléledt, a reneszánszát éli.

A hagyomány szerint az ételt november 21-re készítik el, hogy így ünnepeljék meg Mária Istennek való szentelését a jeruzsálemi templomban – az orthodox keresztény hit szerint. Úgy tartják, a felszentelés után Mária családja babot és gabonát osztott a várakozó tömegnek, melyet sokan a polysporia összetevőjének vélnek.

A görög Kulturális- és Sportminisztérium szerint az Elefsina „Adrahti” Folklór Egyesület komoly erőfeszítéseket tett a szokás újjáélesztésére, méghozzá ott, ahol ez sok ezer évvel ezelőtt gyakorlat volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8018233681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása