Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az UNESCO döntött Zagorival kapcsolatban

2023. október 04. - kalimeraeger

zagori_8_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

Ahogy azt az év elején megírtuk, a meseszép régió UNESCO-világörökségi lista várományosa lett. Mostanra pedig a döntés is megszületett.

A görögországi Zagori régió, amely a Zagorohoria néven ismert kis kőfalvakat foglalja magában, kedden felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A bejelentés a Világörökség Bizottság 45. ülésszakán történt, amely a szaúd-arábiai Rijádban került megrendezésre.

A Görögország északnyugati részén, a Pindos-hegységben található Zagori egy lenyűgöző természeti táj, 46 faluból álló, hihetetlenül jól megőrzött hálózattal, nemzeti parkokkal, kolostorral, folyókkal és vízesésekkel.

A távoli és hegyvidéki Zagori hagyományos kőből épült falvai, amelyek Görögország legjobban megőrzött hagyományos települései közé tartoznak, olyan kivételes természeti szépségű területen találhatók, mint a Vikos-szurdok és a Voidomatis-folyó.

"Ez az első alkalom, hogy Görögországban egy olyan kulturális területet sorolnak a jegyzékbe, amely modern kulturális örökségünk kiemelkedő példáját foglalja magában" - mondta Lina Mendoni kulturális miniszter.

"Az összes eddigi görög lista az ókori Görögországhoz vagy Bizánchoz kapcsolódik" - tette hozzá.

Zagori jelölését a görög kulturális minisztérium terjesztette elő 2022-ben, és ez volt az ország első jelölése ebben a bizonyos kategóriában.

A dosszié kiterjedt jelentéseket tartalmazott Zagori biodiverzitásáról, állat- és növényvilágáról, valamint az ottani egyedülálló természeti környezetről, a folyókról, az egyedülálló geológiai képződményekről és a Vikos-szurdokról. Utóbbi a görögországi természeti világ egyik csodája, amelyet szédítő sziklái és lenyűgöző magassága miatt "görög Grand Canyon"-ként emlegetnek. Bár mélységében nem vetekszik az amerikai változatával, amely több mint hatezer láb mély, a Vikos-szurdok az ország egyik legszebb és legzöldebb szurdoka, mélysége meghaladja a 490 métert.

Az 1060 méteres magasságban fekvő, nemzeti műemléknek számító Monodendri Zagori egyik legfestőibb faluja. Gyönyörű, kétszintes kúriáknak és szűk utcáknak ad otthont, amelyek a falu kőudvarain haladnak át. A Szent Paraskevi kolostor már messziről megcsodálható, a központi térről induló sziklás ösvény pedig a Vikos-szurdokba vezet.

Az UNESCO a Pindos-hegység falvainak listázási leírásában azt írja, hogy a Pindos-hegység északnyugat-görögországi távoli vidéki táján fekvő, Zagorohoria néven ismert kis kőfalvak a Pindos-hegység északi részének nyugati lejtői mentén húzódnak.

"Ezek a hagyományos falvak, amelyek jellemzően egy platánfát tartalmazó központi tér köré szerveződnek, és amelyeket a helyi közösségek által fenntartott szent erdők vesznek körül, a hegyvidéki domborzathoz igazodó hagyományos építészetet mutatnak be. A falvakat összekötő kőíves hidak, macskaköves utak és kőlépcsők hálózata olyan rendszert alkotott, amely a Voïdomatis-folyó medencéjének közösségeit összekötő politikai és társadalmi egységként szolgált" - írja az UNESCO.

Az UNESCO szerint a kultúrtájak a természet és az emberiség együttes alkotásai, amelyek az emberek és a természeti környezetük közötti hosszú és bensőséges kapcsolatot fejezik ki.

Zagoriról bővebben itt olvashattok:.

A Vikos-szurdokról IDE KATTINTVA találtok érdekességeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1518227771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása