Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

UNESCO kincsek Görögországban - 1. rész

2019. január 20. - kalimeraeger

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Apollón Epikuriosz temploma

apollon_epikuriosz_templom.jpg

Fotó: https://theculturetrip.com

A templom 1986-tól minősül a világörökség részének, ez volt az első görögországi emlék, ami felkerült a rangos listára.

A templom a Peloponnészoszi-félszigeten található, és i.e. 429 és 400 között épült. Dór, ión és korinthoszi stíluselemeket egyesít, és Apollon Epikuriosznak, azaz a "segítőnek" szentelték, mely egyrészt a harcok során tanúsított magatartásra, másrészt az abban az időben dúló pestisjárványban nyújtott segítségre utal.

A templom észak-déli tájolású, mely szokatlannak számít a megszokott kelet-nyugati tájolással szemben. Méreteit tekintve a Delphoi-ben található Apollón templomra hasonlít, zömmel márványból és helyben bányászott szürke kőzetből épült. 1990-ben a templomot vastag ponyvával fedték le, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8814576826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása