Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

UNESCO kincsek Görögországban - 9. rész

2019. július 17. - kalimeraeger

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Mystras

mystra.jpg

Mystras bizánci eredetű romfalu a Peloponnészosz-félszigeten, mindössze néhány kilométerre Spártától.

Története az 1200-as évek elején kezdődött, amikor a Champagne grófságból származó II. Villehardouin Geoffroy, az Akháj Fejedelemség ura udvarát Spárta romjai között építette ki. Őt 1246-ban testvére, II. Villehadrouin Vilmos váltotta a trónon, aki meghódította egész Lakóniát és elrendelte Mystras erődítményének létrehozását is. A munkálatok 1249-ben kezdődtek meg. II. Villehadrouin Vilmost 1259-ben a niceai bizánci császár csapatai elfogták, szabadságának ára a mystras-i és más erődítmények átadása volt. Ez kedvezett a spártaiaknak is, akik áttelepültek Mystras-ba, és virágzó várost hoztak létre az erődítmény körül, melynek lakossága a település virágkorában több tízezer lelket is számlált.

Mystras 1989-től az UNESCO világörökségének része.

Kép: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4714968444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása