Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

UNESCO kincsek Görögországban - 12. rész

2019. október 02. - kalimeraeger

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Daphni-kolostor, Hosios Lukas-kolostoregyüttes és Nea Moni-kolostor

A három kolostor mindegyike a közép bizánci templomépítészet leggazdagabb alkotásai közé tartozik.

daphni-monastery-athens_1.jpg

A Daphni-kolostor Athén közelében található, a 11. század második felében épült egy korábbi bizánci templom helyére. Az évszázadok során többször is lakatlan volt, majd egy 1889 és 1897 között végzett radikális restaurálás mentette meg kincseit, többek között a 11. században készült mozaikokat.

hosios_loukas.jpg

A Hosios Lukas-kolostoregyüttes Delphi közelében fekszik, egy Lukas nevű, a 10. században itt élt szentnek ajánlották. Három nagy épületből áll: a Theotokiosz-templomból, melyet az Istenanyának szenteltek, a Katholikonból, amely egy nyolcszögletű - görög kereszt alaprajzú templom és az ebédlőből.

nea_moni-hios.jpg

A Nea Moni-kolostor Hios szigetén található. A kolostort császári parancsra építették a 11. században, és úgy tartják, hogy az épület szerkezetét és dekorációját Konstantinápolyban tervezték. Körülbelül 50 ember befogadására volt alkalmas, ezáltal igen jelentősnek tekinthető.

Mindhárom kolostor 1990-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Képek forrása: UNESCO, The Bizantine Legacy, Greeka

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8815189556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása