Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

UNESCO kincsek Görögországban - 3. rész

2019. március 04. - kalimeraeger

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Az athéni Akropolisz

athen_5_1.jpeg

Az athéni Akropoliszt, vagyis fellegvárat nem kell bemutatni senkinek, bár jó tudni, hogy 1987-től ez az épületegyüttes is az UNESCO világörökségi listáját gazdagítja. A körülbelül 150 méteres tengerszint feletti magasságban található fellegvár építési munkálatai a Kr. e. 5. században kezdődtek meg, nagyjából akkor, mikor a perzsák i.e. 452-ben vereséget szenvedtek Periklész csapataitól.

Az Akropolisz a történelem folyamán számos vihart ért meg, a Parthenont például a Kr. u. 4. századtól kezdve keresztény templomként, majd a török időkben mecsetként használták. 1687-ben egy velencei bomba hatalmas károkat okozott benne, majd a 19. században Lord Elgin gondolta úgy, hogy szebben mutatnának nála a görög emlékek, mint saját lelőhelyükön, így többet a törökök engedélyével Londonba szállíttatott. Ezek egy része a mai napig a British Múzeumban tekinthető meg, noha a görögök szeretnék, ha végre hazatérnének ezek a kincsek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9214668171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása