Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Üres lakást keresel? Görögországban biztosan találsz!

2024. február 02. - kalimeraeger

athen_14_pb_2.jpg

Kép: Pixabay

Görögországban a legmagasabb ugyanis az üres lakások száma Európában - derül ki az Eteron Kutatóintézet és Társadalmi Változások Intézetének jelentéséből.

A kutatás kiemeli, hogy Görögországban az üresen álló lakások többnyire a nagyvárosi központokban koncentrálódnak, és nagy szerepet játszanak abban, hogy városrészek értéktelenednek el, pedig az ilyen lakóingatlanokat szélesebb körű társadalmi szükségletek kielégítésére is ki lehetne használni.  

Az Eteron szerint az üres lakások kérdése különösen aggasztó Görögország számára. A jelentés alapján "Görögország történelmileg nagy többlettel rendelkezik lakó- és egyéb ingatlanokból, ugyanakkor nincs szociális lakásállománya és nincsenek mechanizmusai a szociális lakásépítésnek... az üres ingatlanok hasznosítása kulcsfontosságú pillére lehet a szociális lakáspolitika fejlesztésének és a lakosság akut lakásproblémái kezelésének, mind a nagyvárosi központokban, mind a kisebb városokban és településeken."

A jelentés a továbbiakban megállapítja, hogy Görögországban az üresen álló épületek kihasználatlansága nem felel meg annak a társadalmi hasznosságnak, amelyet jelenthetnének: "Bár vannak olyan szakpolitikai példák és rendelkezésre álló források, amelyeket az üresen álló épületállomány szociális szempontú hasznosítására lehetne fordítani, Görögországban nem történt [ilyen] szisztematikus hasznosítás... sem az egyes épületek és lakások szintjén, sem átfogó városrész-rehabilitációk keretében."

A Görög Statisztikai Hivatal (ELSTAT) által a 2011. évi népszámlálás során összeállított adatok szerint a 6 371 901 "normál lakásból" 897 968 üres, bérbeadás, eladás vagy bontás céljából nem használt lakást tartottak nyilván.

Ez a szám a lakóingatlanok tizennégy százalékának felel meg. Az adatokból kiderült továbbá, hogy az üresen álló lakások száma - beleértve a nyaralókat és a másodlagos lakásokat is - 2 249 813 volt, ami az ország teljes lakáskínálatának harmincöt százaléka.

Az Eteron-jelentés szerint az országszerte üresen álló ingatlanoknak csak elenyésző része van állami tulajdonban.

A Munkaügyi Minisztérium adatai (2017) szerint "a társadalombiztosítási intézmények mintegy 1120 épületet birtokolnak Görögország-szerte, amelyek 49 százaléka áll üresen."

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1918317085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása