Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Athén újra a világ egyik top 20-as listáján

2023. november 02. - kalimeraeger

athen_12_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

Ezúttal a távmunka volt a rangsorolás alapja.

Egy új tanulmány szerint Athén, Görögország fővárosa a távmunkások számára az egyik legkedveltebb úti cél világszerte. A felmérést a WorkMotion, egy kiemelkedő globális humánerőforrás-platform készítette.

A világ nyolcvanöt városa közül a görög főváros a tizenhetedik helyen áll, Budapest és Oslo mögött, Wellington és Bangkok előtt. A lista élén Barcelona, Dubaj, Prága, Madrid és Melbourne sorakozik.

A tanulmány több, a távmunkások számára kulcsfontosságú szempontot vizsgált: a távmunkavízumok intézményi kereteinek elérhetőségét, az infrastruktúra minőségét, a biztonságot, az egészségügyi rendszerhez való hozzáférést, az ingatlanok elérhetőségét, a közlekedést, az adózást és a társadalombiztosítási járulékokat. Emellett az alapvető szükségletek, például az élelmiszer és az energia költségeit is tanulmányozta.

Athén elismerést szerzett a távmunkát végzők számára kínált életmódjával, amely magában foglalja a városnézést és a pezsgő éjszakai életet. A települést remek közlekedési infrastruktúrája és hatékony egészségügyi rendszere miatt is nagyra értékelik. Különösen a digitális nomád vízum 2021-es bevezetése járult hozzá jelentősen Athén növekvő vonzerejéhez.

Athén megfizethetőséget mutatott a bérleti díjak és az alapvető megélhetési költségek terén, ugyanakkor a tanulmány kiemelte az adózással és a társadalombiztosítással kapcsolatos kihívásokat. A kedvező általános rangsor ellenére Athén ezen a konkrét területen a hatvanharmadik helyre került.

A görög kormány 2021 nyarán vezette be a görög digitális nomád vízumot. Ez lehetővé teszi a távmunkások és online vállalkozók számára, hogy akár két évig Görögországban tartózkodjanak és dolgozzanak.

A kérelmezőknek - beleértve a nem uniós állampolgárokat is - a vízumhoz meghatározott kritériumoknak kell megfelelniük, például legalább havi 3500 eurós jövedelemmel kell rendelkezniük, és igazolniuk kell a távmunkát. Aki házastársat és/vagy egy eltartottat hoz magával, annak havi 4200 eurós jövedelemmel kell rendelkeznie.

A vízum megszerzéséhez a kérelmüket személyesen kell benyújtaniuk a görög konzulátuson vagy nagykövetségen. A sikeres pályázóknak Görögországba való megérkezésük után tartózkodási engedélyt kell kérniük. Az eredetileg egy évig érvényes vízum további tizenkét hónappal meghosszabbítható. A sikeres pályázóknak be kell tartaniuk bizonyos előírásokat, többek között érvényes útlevelet, büntetlen előéletet és egészségbiztosítási igazolást kell felmutatniuk.

Itt olvashatsz róla, hogyan lehetsz digitális nomád Görögországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2118249309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása