Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Májusban újraindul a Ciprus-Görögország kompjárat

2024. április 16. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A Görögország és Ciprus közötti népszerű kompjárat hosszú szünet után, május 29-én újraindul. Ciprusról érkezik a finanszírozás a közlekedési projekt életben tartására.

A Ciprus-Görögország kompjárat 2022-es indulásakor rendkívül népszerű volt, 2023-ban pedig a 30 órás út ellenére 7 407 utast és 2518 járművet szállított. Egy első osztályú, egykabinos jegy ára 73 euró személyenként egy útra, oda-vissza pedig 146 euró. A kétágyas kabinok ára 68 euró egy útra és 136 euró oda-vissza.

Az első osztályú négyágyas kabinjegyek ára 63 euró egy útra és 126 euró oda-vissza. A másodosztályú jegyek ára 50 euró egy útra és 96 euró oda-vissza. 

A tisztviselők elmondták, hogy az utazás különösen népszerű volt a diákok körében, akik nagyobb mennyiségű holmit akartak szállítani, valamint azok körében, akik nem szívesen repülnek, vagy egyszerűen csak egy hosszabb utazás luxusát szeretnék élvezni.

Tavaly májusban kezdte meg második szezonját a Ciprus-Görögország komphajó, amely Limassol kikötőjében vetett horgonyt, és 156 utassal Pireuszba indult. Marina Hatzimanoli, ciprusi hajózási miniszterhelyettes és Nikos Nikolaides, Limassol polgármestere a Daleela személyszállító komphajó fedélzetén ünnepeltek, a Scandro Holdings vállalat vezetőivel és más partnerekkel együtt.

Hatzimanoli elmondta a jelenlévőknek, hogy a komp a minisztérium prioritásai között kiemelt helyen szerepel, és bizakodását fejezte ki a második szezon sikerével kapcsolatban, amely már most elérte a hétezres foglalási határt. Nikolaides a maga részéről remélte, hogy az üzemeltetés sikere felülmúlja a 2022-es évet.

A kompon a 38 első osztályú kabin (110 utas), 68 másodosztályú kabin és 110 szabadtéri ülőhely mellett étterem, kávézó és klinika is található. Emellett akár száz jármű befogadására is alkalmas.

A járatot tavaly vezették be újra, miután az Európai Uniótól különleges engedélyt kaptak, ami lehetővé tette az állam számára, hogy támogassa az egyébként nem járt útvonalat. A kormány évi 5,5 millió eurós támogatást ajánlott fel, hogy a hajótulajdonosok érdeklődjenek a Limassol és Pireusz közötti rendszeres kompjárat üzemeltetése iránt.

A limasszoli kikötő mellett a Scandro Holding Ltd. az utazók kérésére tavaly a larnacai kikötőt is felvette az útvonalba. A Ciprusi Hírügynökségnek nyilatkozva Andreas Vyras, Larnaka polgármestere elmondta, hogy a Kition Ocean kikötőüzemeltető megállapodott a Scandro Holding kompszolgáltatóval, hogy Larnaka is szerepeljen a programban.

A Scandro Holding Ltd. végső célja Görögország és Ciprus tengeri összekötése.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3618382813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása