A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

5+1 ok, hogy ellátogass Thessalonikibe

2019. augusztus 31. - kalimeraeger

Görögország második legnagyobb városa mindig jó ötlet. Hogy nyáron, kora ősszel éppen miért, elmondjuk.

  1. Bulizz éjszaka!

thessaloniki_bars.jpg

Köszönhetően annak, hogy Thessaloniki egyetemi város, híres pezsgő éjszakai életéről, szórakozóhelyeiről. Akár egy kellemes estét akarsz eltölteni egy kis bárban a Leoforos Nikis-en, akár egy bártúrát tennél a Valaoritou és a Syngrou utcákon, esetleg egész éjszaka táncolnál a Mylos Clubban, a városnak mindenre van több opciója.

  1. Sétálj a régi parti sétányon !

    thessaloniki_8.jpg

Thessaloniki ezen gyönyörű, történelmi, vízparti része mind napközbeni, mind esti sétára tökéletes helyszín. Mindenképpen álljatok meg a város híres Fehér Tornyánál, hogy megcsodáljátok, és nassoljatok az utcai árusok kínálta csemegékből. Ha a magvak vagy a szárított gyümölcsök szerelmesei vagytok, keressétek fel a Nuts Factoryt, mely hatalmas kínálattal rendelkezik.

  1. Hajózz a Thermaikos-on !

thermaikos.jpg

Szállj fel valamelyik úszó bárrá avanzsált hajóra, és ringatózz a Thermaikos-öbölnél a barátaiddal!

  1. Fedezd fel a jobbnál jobb múzeumokat !

regeszeti_muzeum_thessaloniki.jpg

Thessalonikiben rendkívül sok és hihetetlenül jó múzeum található. Semmiképpen se hagyd ki a Bizánci Kultúra Múzeumát és a Régészeti Múzeumot, de a kisebbek, mint a Népművészeti vagy a Teloglion Művészeti Múzeum is sok érdekességet tartogatnak.

  1. Kóstold meg a helyi édességeket!

tsoureki_2.jpg

Thesszaloniki még Görögországon belül is kiemelkedő helyet foglal el az édességei tekintetében. Látogassatok el a Terkenlis vagy a Ble boltokba és vegyetek tsourekit! A helyi cukrászdák közül rengetegen árulják ezt a húsvéti édességet (nemcsak húsvétkor), és a város híres a bougatsa-járól, mit érdemes erős kávéval kipróbálni.

+1 Fedezd fel az alternatív oldalt!

ladadika.jpg

A város különböző részei, mint például a Ladadika egyre felkapottabb helyekkel telnek meg. A régi épületek trendi bárokká és éttermekké alakultak át, ahol leggyakrabban helyiek gyűlnek össze. Látogassatok el még a Rotunda környékére és az Aristotelous térre, ahol minden megtalálható, mi szem szájnak ingere.

Thessalonikiről részletesebben IDE kattintva olvashatsz.

Képek: Pinterest

Miliosz Katalin

Melitzanosalata - a legjobb, ami egy padlizsánnal történhet

Na jó, az első hely megosztott, hiszen a moussaka is pont ugyanolyan mennyország egy padlizsán számára, mint a melitzanosalata, vagyis a padlizsánsaláta. A legjobb, ha kipróbáljátok mindkettőt, és ti döntötök arról, melyik álljon fel a padlizsánokból készült ételek képzeletbeli dobogójára.

melitzanosalata.jpg

Kép: Akis Petretzikis

A moussaka receptjét IDE kattintva ismerhetitek meg.

A padlizsánsaláta Akis Petretzikis saját receptje, róla IDE kattintva olvashattok bővebben.

Na de most jöjjön a melitzanosalata (padlizsánsaláta) receptje!

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm közepes méretű padlizsán
  • 100 g Florini paprika, igazából ez édes piros paprika, a kápia is megteszi
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 ml almaecet vagy fehérborecet
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 újhagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A padlizsán

  • A megmosott padlizsánokat egy villával több helyen szurkáljuk meg.
  • Ha nyílt lánggal működő tűzhelyünk van, helyezzük őket a rácsra, a tűznek támasztva és süssük 20-25 percig, folyamatosan forgatva őket.
  • Ha nem ilyen tűzhelyünk van, egyszerűen helyezzük be az előmelegített sütőbe a megszurkált padlizsánokat 40 percre.
  • Az idő leteltével szurkáljuk meg újra egy villával. Ha puha, készen van, akkor tegyük félre 10 percre pihenni.
  • Vágjuk félbe a padlizsánokat, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket, majd rakjuk egy konyharuhába és nyomjuk ki a levüket. Erre azért van szükség, mert a lé eléggé keserű, így nincs szükség rá a készülő ételhez.
  • Vágjuk össze a padlizsánhúst, és helyezzük egy tálba.

A paprika

  • Süssük meg a paprikát a padlizsánhoz hasonló módon (nyílt lángon vagy sütőben).
  • Ellenőrizzük nyomással, puhák-e.
  • Amikor kész, tegyük át egy tálba, fedjük le egy fóliával és tegyük félre 15-20 percre. A pára segít könnyebben lehúzni a paprika héját, amit az idő elteltével távolítsunk el.
  • Ezután vágjuk félbe a paprikákat, távolítsuk el a magjaikat, és szeleteljük fel őket 1 cm-es kockákra.
  • Adjuk hozzá a padlizsánhoz, és tegyük félre pihenni.

Összeállítás

  • Egy turmixgépbe tegyük bele a fokhagymát, az almaecetet/fehérborecetet és az olívaolajat.
  • Turmixoljuk addig, amíg a fokhagyma teljesen össze nem törik.
  • A mixet adjuk hozzá a padlizsánhoz és a paprikához, sózzuk, borsozzuk.
  • Vágjuk vékony karikákra az újhagyma zöld részét és a petrezselyem leveleit, néhányat tegyünk félre a díszítéshez.
  • Keverjük jól össze az összetevőket.
  • Készen is vagyunk, tálaláshoz díszítsük egy kis újhagymával, petrezselyemmel, és görög extra szűz olívaolajjal.

Tipp: Ha hagyjátok egy kicsit összeérni az ízeket, annál finomabb lesz a végeredmény.

Tipp2: Egy kis feta se árthat összetörve a történetnek :)

Tipp3: Ha grillen sütitek a padlizsánt és a paprikát, kellemesen füstös ízt kaptok.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Akis oldalát IDE kattintva találhatjátok!

Görögország vs. Németország - Húsvét

Folytatjuk sorozatunkat, melyben görög színészek humoros formában mutatják meg a német és a görög temperamentum közötti különbségeket - ezúttal Húsvétkor, mely a görögök legnagyobb ünnepe.

A videók egyébként a Kapse to Senario című görög humoros televíziós műsorban láthatók.

Forrás: Youtube

Görög siker Budapesten!

apostolos_papastamos.pngKép: Greek City Time

Augusztus 24-én megdőlt egy világrekord.

Mégpedig a junior kategóriában, Apostolos Papastamos által, aki 400 méteres vegyesúszásban világcsúccsal aratott győzelmet szombaton.

A Krétáról, Hania városából származó, mindössze 18 esztendős Apostolos honfitársa, Ioannis Drymonakos rekordját döntötte meg (4:14:41).

Szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

"Alpesi" hatás Görögországban

Ha már úgy érzitek, hogy elég volt a homokos strandokból, vagy esetleg az őszi kiruccanáson töritek a fejeteket, mutatunk nektek egy kihagyhatatlan úti célt!

doxa_3.jpg

Fotó: Greekreporter

A Peloponnészoszi-félsziget északi részén, Korinthos-tól kb. 90 km-re nyugatra, Archaia Feneos falucskánál található a Doxa-tó. Annak ellenére, hogy a tó maga mesterséges, gyönyörű, természetes környezet veszi körül. A zöld- és lucfenyők idillikus, festői, már-már alpesi látképet tárnak a látogatók elé.

Az emberi beavatkozásra azért volt szükség, mert a Doxa folyó már többször elöntötte a Feneos térség területét, mely hatalmas károkat okozott a mezőgazdaságnak. A tó létrehozásával azonban ez a probléma elhárult.

A víz közepébe benyúló kis félszigeten található az Agios Fanourios templom. A kis kápolnában minden év augusztus 27-én, Szent Fanourios napján különleges megemlékezést tartanak, amikor is a tó vizét megáldja a pap. Ilyenkor rengeteg görög látogat el ide, hogy részt vegyenek a ceremónián.

Valaha a Szent Georgios kolostor is itt foglalt helyet, de a nagy áradások miatt egy közeli hegytetőre helyezték át.

A látogatók kocsival, de akár gyalog is tehetnek egy kört a tó körül. Sokan biciklivel teszik meg ezt a távot, sőt, a bátrabbak meg is mártóznak a hűs habokban.

A kirándulás azoknak is kényelmesen belefér, akik Athénban időznek, de vágynak egy kis csendre és nyugalomra. Nekik csupán csak két óra, hogy megérkezzenek ebbe a kis paradicsomba.

Miliosz Katalin

Tudtad-e...

38. rész

kaboca.jpg

Fotó: Pinterest

... hogy a görög nyaralások nyáresti háttérzenéjét a kabócák szolgáltatják? A hártyás szárnyú, vaskos testű rovarok akár 4-7 centiméteresre is megnőhetnek, jellegzetes koncertjüket pedig a hímek azért adják, hogy felhívják magukra a nőstények figyelmét, akik ezt a hangot akár másfél kilométeres távolságból is meghallják. A koncert az akár 100 decibeles hangerőt is elérheti, a kabócák hangszeréül pedig a testük oldalán, az első haslemezen kifejlődött finom, fehér színű, dobszerű hártyácskák szolgálnak.

A legismertebb görög ital már ízesített változatban is!

sunouzo.jpg

Fotó: Greekreporter

Végre eljött, amire sok ember titkon vágyott: az AGP Fashion és a Food Beverages Hellas megalkotta a hiánypótló, ízesített ouzo-t.

A hírek szerint az egyedi termék máris célt ért, és megtalálta a piacot külföldön is. Amellett, hogy természetesen az eredeti, hagyományos íz is elérhető, mostantól citromos, narancsos, cseresznyés és mentás aromával is kóstolható Görögország ikonikus röviditala.

Az AGP Fashion&Food Beverages Hellas-t 2016-ban alapították. Jelenlegi legfontosabb céljuk, hogy új termékeiket, a Sunouzo-kat nemcsak belföldön, de külföldön is minél nagyobb sikerrel értékesítsék.

Az ötlet már 2010-ben megszületett, amikor Panagiotis Patsatzis és Georgios Tachtsidis Rodoszon vakációzott, és észrevették, hogy sok külföldi turista különböző gyümölcslevekkel keverve fogyasztja az ouzo-t. Athénba visszatérve megosztották az ötletet Aliki Patsatzi-val, Panagiotis lányával, aki végül megvalósította azt.

„Ausztrál, holland és angol vásárlók érdeklődnek, hogy merre találhatják meg a terméket az országukban”- mesélte egy interjúban Aliki.

A cég már 1500 palackot értékesített egy osztrák fesztiválon és 2000 üveget exportált Ciprusra.

Ezzel azonban nincs megállás, Patsatzi ígérete szerint 2020-ra egy új, eddig nem ismert görög itallal lepik meg a fogyasztókat.

süti beállítások módosítása