Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

2019 hírei

2020. január 09. - kalimeraeger

2019.png

Kép: Unsplash

2019 sem telt el eseménytelenül Görögországban, lássunk néhány fontos momentumot az elmúlt esztendőből!

Januárban a görög parlament elé került a volt Jugoszláv tagállam új nevének, Észak-Macedóniának a megszavazása.

Február a görög rendező, Yorgos Lanthimos hónapja volt, ugyanis „A kedvenc” című műve 7 díjat zsebelt be a 72. BAFTA-n (Brit Filmakadémiai díj), melyet Golden Globe és több egyéb európai elismerés is követett. (Erről szóló cikkünket IDE KATTINTVA olvashatod.)

Újabb büszkeség töltötte el az ország szívét, amikor júniusban a görög születésű Giannis Antetokounmpot válaszották meg az év legértékesebb kosárlabda játékosának. (Róla ITT írtunk bővebben.)

Július 7-én az ország kormányt váltott, és Hellász élére Kyriakos Mitsotakis került.(Erről a hírről ITT számoltunk be nektek.)

Ugyanebben a hónapban szörnyű vihar tombolt a Halkidiki-félszigeten, mely sajnos halálos áldozatokat is követelt.

Októberben megkezdődött a Thermopülai és a Szalamiszi csaták 2500 éves évfordulójáról szóló ünnepségsorozat. (ITT olvashattok erről bővebben.)

Novemberben a 21 éves tenisz sztár, Stefanos Tsitsipas hozott dicsőséget hazájának, amikor versenytársait legyőzve megszerezte a világbajnoki címet, mellyel sok görög fiatalt motivált a mozgásra, és a teniszezés elkezdésére. (Róla ITT olvashattok bővebben.)

Az utolsó előtti hónapban a kormány szigorította a dohányzási tilalmat, így nagyon érdemes odafigyelni, ellenkező esetben a kihágás súlyos pénzbüntetést von maga után. (IDE KATTINTVA tudtok meg erről bővebb információkat.)

December 11-én fontos változásról született döntés a szavazást illetően: az elmúlt 35 évben külföldre települt görög állampolgárok is megkapták a jogot, hogy véleményt nyilvánítsanak a választásokon.

Az év második fele sajnos tartogatott több veszteséget is. Szeptemberben a zeneszerző és énekes Lavrentis Machairitsas 63 évesen, decemberben pedig a modern görög zene egyik másik meghatározó alakja, Thanos Mikroutsikos hagyott itt minket, aki 1994-1996 között Görögország kulturális minisztere volt. Decemberben a hazai görög közösséget is hatalmas veszteség érte: a Görög Országos Önkormányzat korábbi elnöke, Szkevisz Theodorosz hunyt el tragikus hirtelenséggel. Nyugodjanak békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9615401520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása