Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög Oscar-jelölés 2019-ben!

2019. január 23. - kalimeraeger

Tegnap kihirdették a várva várt jelölteket, s egyúttal megkezdődött a találgatás, ki nyeri 2019-ben az Oscar-szobrokat. Fantasztikus hír, hogy idén két görög jelöltért is szurkolhatunk, mégpedig a legjobb rendező és a legjobb vágás (legjobb vágó) kategóriában.

giorgos_lanthimos.jpg

Fotó: Yorgos Lanthimos - Google

A jelöltek között ugyanis helyet foglal Yorgos Lanthimos, "A kedvenc" című filmmel (vágó: Yorgos Mavropsaridis), mely összesen 10 jelölést kapott (a legjobb rendező; a legjobb film; a legjobb női főszereplő; a legjobb női mellékszereplő, itt két jelölés is van; a legjobb eredeti forgatókönyv; a legjobb operatőr; a legjobb vágás; a legjobb látványtervezés és a legjobb kosztüm kategóriában).

yorgos_mavropsaridis.JPG

Fotó: Yorgos Mavropsaridis - cinemagazine.gr

A film sztorija: A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.

Yorgos Lanthimos görög színházi és filmrendező, forgatókönyvíró, producer, 1973-ban, Athénban született. Nem ez az első Oscar-jelölése, hiszen a Dogtooth (Kutyafog) a legjobb külföldi film kategóriában, valamint a The lobster (A homár) pedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában már esélyes volt a szoborra, ám a végső győzelmet sajnos nem szerezte meg. Reméljük, idén sikerül! Mi nagyon szorítunk!

Videó forrása: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2114584920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása