Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portrék - 8. rész

Giannis Antetokounmpo

2019. június 29. - kalimeraeger

A karrierje csúcsán lévő, mindössze 24 éves Giannis Antetokounmpo ismét nagyon büszkévé tette rajongóit és honfitársait: elnyerte a 2019-es NBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) díját, vagyis őt ítélték meg a kosárlabdaliga legértékesebb játékosának. De érdemes jobban is megismerni a fiatalembert!

giannis_antetokounmpo.jpg

Fotó: Pinterest

A daliás, 211 centiméter (!!!) magas, teljes nevén Giannis Sina Ougko Antetokounmpo Athénban látta meg a napvilágot. Szülei nigériai bevándorlók, így Giannis születésekor testvéreihez hasonlóan nem kapta meg a görög állampolgárságot, csak 18 évvel később. Nehéz körülmények között nőtt fel, napszemüvegek, órák, táskák eladásával próbált hozzájárulni a családi kasszához.

2007-ben aztán beköszöntött az életébe a kosárlabda, két évvel később pedig már a Filathlitikos ifjúsági csapatában játszott. Innen két év múlva átkerült a felnőtt csapatba, amivel egyre előrébb küzdötték magukat a görög kosárlabdamezőnyben. 2012-re Giannis már professzionális szintre küzdötte fel magát, az esztendő végén pedig 4 évre aláírt a spanyol CAI Zaragoza spanyol klubbal. A szerződésbe belefoglalták, hogy ezalatt az időtartam alatt az NBA-nek vásárlási joga van minden szezon után. Az érdeklődés igen megnőtt az új sztárjátékos irányában, rajongókból sem volt hiány. A 2013-as All Star Játékon ő is pályára lépett.

giannis_antetokounmpo_1.png

Fotó: Greek Gateway

2013-ban aztán az NBA le is csapott, és Giannis a Milwaukee Bucks amerikai csapathoz igazolt. Első szezonját a Bucks történetének hetedik legeredményesebb újoncaként zárta. Sorban jöttek a sikerek, az elismerések és persze a rekordok. 22 évesen ő lett minden idők legfiatalabb Buck játékosa, akit beválogattak kezdőnek az All Star Játékba, valamint az első görög NBA sztár is.

Giannis természetesen a hazai fronton is besegít, tagja a a görög válogatottnak, remekül ötvözi a center és az irányító posztokat, ezért is ragadt rá a “Görög Őrült” becenév. A sport szinte az egész család életét végigkíséri: Charles, Giannis édesapja focista volt Nigériában, Veronica, az édesanyja pedig magasugró. Két idősebb testvére, Francis és Thanasis a kosárlabdában jeleskednek, előbbi a futballban is sikereket ért el. Giannis két fiatalabb testvérével (akik szintén elkezdtek komolyabban foglalkozni a kosárlabdával)  és szüleivel (édesapja nemrég sajnos elhunyt) költözött 2014-ben Milwaukee-ba, azóta Thanasis is debütált az NBA New York Knicks csapatában, most pedig a görög Panathinaikos színeiben játszik. 2019. június 25-én egy álom vált valóra a már említett NBA díjjal. És hogy mi mit imádtunk a legjobban? Giannis zakóját, amelynek belső bélésén a Parthenon volt látható! Kétségtelenül Görögország egyik nagykövetének mondható. Többször csatlakozott már a hellén légitársasághoz, hogy népszerűsítse az Aegean Airlines-t:

Hazaszeretete példaértékű, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá.

Bravo Gianni, csak így tovább!

Miliosz Katalin

Videó: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6214918302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása