Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A hősök 2500. évfordulója

2019. október 22. - kalimeraeger

thermopulei.jpg

Kép: Pinterest

Méltó ünnepléssorozat vette kezdetét.

A Thermopülai és a Szalamiszi csaták 2500 éves évfordulójáról szóló megemlékezés megnyitóján Görögország köztársasági elnöke és miniszterelnöke is részt vett.

Az eseménysorozat a “Thermopülai – Szalamisz 2020” nevet viseli, és a két csata fontosságát hangsúlyozza mindamellett persze, hogy a Kr. e. 480-ban bátran harcoló hősök előtt tiszteleg.

A két meghatározó összecsapást a nyugati civilizáció kezdeteként is emlegetik, hiszen a perzsák felett aratott győzelem tette lehetővé, hogy az ókori Görögország virágzásnak indult.

Az athéni Zappeion-ban tartott nyitóünnepségen Kyriakos Mitsotakis görög elnök az egység fontosságát hangsúlyozta, mely nemcsak akkor, de a mai világban is kulcsszerepet játszik. Kr. e. 480-ban is képesek voltak a különböző nézetű népek félretenni egyéni érdekeiket, hogy egy csapatot alkotva győzedelmeskedjenek, és megvédjék a szabadságukat.

“Ahogy mindig említem: túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy megosztottak legyünk. És az erre legtökéletesebb lecke immár 25 évszázados.” Az elnök még azt is hozzátette: “A Szalamiszi csata hozzásegítette népünket a perzsa uralom alól való felszabaduláshoz. Ez után pedig, a történelemben először a görög, mint egységes nemzet jelent meg, amelynek már hazája van, és amely rájött, hogy együtt semmi sem lehetetlen.”

A következő évi ünnepléssorozat nemcsak magának a történelmi eseménynek az évfordulójáról emlékezik meg, hanem az emberiség egyik döntő fordulópontjáról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9815251342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása