Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Dohányzási tilalom Görögországban

2019. december 04. - kalimeraeger

dohanyzas.jpg

Kép: Pixabay

Köztudott, hogy Görögországban igen magas a dohányzók száma, ám rájuk egyre szigorúbb törvények vonatkoznak.

Ahogy Európában sok helyen, Görögországban is tilos a nyilvános helyen való dohányzás. November 18-a óta azonban szigorították a jogszabályt, így aki megszegi azt, sokkal magasabb büntetésre számíthat, mint ezelőtt, vagyis 50 euró helyett immár 100 eurót kell fizetnie.

Aki azonban iskolában, óvodában, játszótéren gyújt rá, 200 eurós bírságban részesül.

Ha valakit azon kapnak, hogy autóban cigizik, ahol 12 éven aluli kisgyermek is utazik, 1500 eurója bánja.

A tilalom természetesen minden beltéri szórakozóhelyre, munkahelyre, tömegközlekedési eszközre vonatkozik, értendő, kikötői, busz- és vonatállomásokra is.

Az üzletek tulajdonosainak is nagyon oda kell figyelniük. Akinek ugyanis 100 négyzetméternél kisebb boltja van, és engedélyezi a dohányzást, első körben 500 eurós bírságot kap. Másodjára ez az összeg 1000 euróra, majd 2000-re, 4000-re és 6000-re emelkedik. A negyedik szabályszegést követően az üzletet tíz napra bezáratják, ha pedig ötödjére is szabályt szegnek, akkor pedig végleg meg kell szüntetni a működést.

A még nagyobb helyek tulajdonosait természetesen magasabb díjak illetik, amennyiben ellenszegülnek a rendelkezésnek. Náluk 2000 eurónál kezdődik és egészen 10000 euróig nő az ötödik figyelmeztetéssel, amíg ideiglenesen be nem zárják.

A már létező szabály szigorítása természetesen vegyes fogadtatásban részesült, de sokan egyetértenek vele, hogy szükséges ahhoz, hogy Görögországban is meghonosuljon a nemzetközi szokás a dohányzással kapcsolatban, illetve hogy tiszteletben tartsák a nemdohányzók jogait.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5815335462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása