Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

4 tipp, ami segíthet elérni a 100 éves kort

2023. december 23. - kalimeraeger

ikaria_2.jpg

Kép: Pixabay

Görög kutatók a világ azon helyeit tanulmányozva, ahol a várható élettartam kivételesen hosszú, négy tippet adtak, amelyek segíthetnek a 100 éves kor elérésében.

Úgy tűnik, több tényező is befolyásolja a várható élettartamot. A kutatások kimutatták, hogy a gének az ember élettartamának körülbelül 25%-át jelzik előre, a többit a táplálkozás, a környezet, a testmozgás és a mindennapi életünk egyéb tényezői teszik ki.

Bár a génjeinken nem tudunk változtatni, az étrendünk javításával egészségesebbek leszünk, és ez nagyban hozzájárulhat a várható hosszabb élettartamunkhoz. És a tanulmányok azt mutatják, hogy még akkor is, ha nem fiatalon kezdjük el, még mindig egy évtizeddel vagy még többel növelhetjük a várható élettartamunkat.

Az Athéni Nemzeti és Kapodisztrian Egyetem Orvosi Karának kutatói a világ öt olyan területét vizsgálták, ahol magas a százévesek aránya. Ilyen, "kék zónáknak" nevezett területek közé tartozik a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a kaliforniai Loma Linda város, valamint a japán Okinawa, az olaszországi Szardínia és a görögországi Ikaria szigete.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a "kék zónákban" élő emberek étrendje, életmódja és szokásai nagyon különböznek egymástól. Szardínia lakói közül sokan hegyvidéken élnek, ahol vadásznak, halásznak és saját maguk termelik meg élelmüket, például kecsketejet, árpát és kerti zöldségeket fogyasztanak.

Loma Linda régi lakói egy olyan összetartó közösség tagjai, amely kerüli a koffeint és az alkoholt, és nagyrészt vegetáriánus étrendet követ, míg Ikariában az emberek tipikus mediterrán étrendet követnek, sok gyümölccsel és zöldséggel, valamint mérsékelt mennyiségű hússal és tenger gyümölcseivel.

Az okinawaiak történelmileg növényi alapú étrendet fogyasztottak. Kalóriáik nagy részét édesburgonyából és friss zöldségekből nyerik, amelyeket gyakran a kertjeikből szüretelnek. Eközben a százéves nicoyaiak inkább hagyományos mezoamerikai étrendet fogyasztanak, amely gazdag keményítőtartalmú növényi táplálékokban, például kukoricában és babban.

De bár étkezési szokásaik sok tekintetben különböznek, legalább négy közös paraméterük van. Ezeket a százéves táplálkozási elveket te is beépítheted az életedbe:

  1. Egyél gyakran hüvelyeseket. A hüvelyesek különösen népszerűek a "kék zónákban" élők körében. Okinawán a szója fontos része a hagyományos étrendnek, ahogyan Szardínián a lóbab, Nicoyán pedig a fekete bab.
  2. Fogyassz naponta egy marék olajos magvat. A diófélék vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdagok, és a "kék zónák" sok lakója számára alapvető táplálkozási elemet jelentenek. A dió és a mandula például Ikarián és Szardínián népszerű, míg Nicoyán a földimogyorót szeretik.
  3. Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy herceg, vacsorázz úgy, mint egy koldus. A legtöbb "kék zónában" az emberek inkább korán fogyasztják a legtöbb kalóriát, mint később. Az okinawaiak hagyományosan kiadós reggelit és szerény ebédet esznek, vacsorát nem is fogyasztanak.
  4. Étkezz együtt a családoddal. A "kék zónákban" gyakori, hogy a családok naponta legalább egyszer együtt étkeznek, általában ebédkor vagy a nap utolsó étkezésekor. Bár a rohanó életű családoknak nehéz gyakran együtt étkezni, érdemes megpróbálni, hogy minél gyakrabban tegyék ezt. A közösen étkező családok általában táplálóbb ételeket fogyasztanak, miközben lassabban esznek. Több gyümölcsöt és zöldséget esznek, és gyermekeiknél kisebb valószínűséggel alakul ki elhízás.

Természetesen az étrend önmagában nem az egyetlen tényező, amely a magas várható élettartammal összefügg- állaoították meg a kutatók. A vizsgálatok kimutatták, hogy azok az emberek, akik olyan közösségekben élnek, ahol a hosszú élettartam gyakori, általában erős családi és baráti kötelékkel rendelkeznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7318287467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása