A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

10 ok, amiért Görögország kihagyhatatlan

2019. június 08. - kalimeraeger

Bizonyosan nem kell sokáig győzködni senkit, hogy Görögországba látogasson, de azoknak, akik még mindig hezitálnak, hogy idei nyaralásukat hol töltsék, álljon itt 10 ok, amiért Görögország kihagyhatatlan.

horiatiki2_1.jpg

1. A fantasztikus görög gasztronómia

Görögországban az ételek nemcsak a táplálkozást, de a lélek ápolását is szolgálják. A tradicionális görög falatok tele vannak frissességgel, ízzel, az étkezés nem gyors kapkodás, hanem egy ráérős szertartás, mely a felhasznált alapanyagoknak, mint az olívaolaj, olajbogyó, feta sajt, friss zöldségek köszönhetően még egészséges is. A görög konyha igen gazdag, muszáj sokféle ételt kipróbálni!

2. A csodálatos görög klíma

Görögországban a napsütéses napok száma évi 300 fölött van, így viszonylag kevés alkalommal fordul elő, hogy tartósan esős napok szakítanák félbe a nyaralást.

mani.jpg

3. A romantikus görög vidék

Túl az utazási katalógusokon, érdemes ellátogatni vidéki falvakba is, hiszen olyan autentikus bájt sugároznak, mely a turisták által előnyben részesített nagyvárosokban kevéssé található meg.

4. Görögország gazdag természeti kincsei

Korábban ITT már írtunk arról, hogy Görögország élővilága is igen gazdag, ezért azoknak, akik rajonganak a természetért, Görögország ezen arca is kihagyhatatlan.

athens.jpg

5. Felbecsülhetetlen értékű műemlékek

Görögország műemlékeinek száma rendkívül magas, így aki az aktív nyaralást részesíti előnyben, nem győzhet válogatni a sok kulturális emlék, régészeti lelőhely vagy az ikonikus épületek közül. Az ország szinte minden pontja tartogat látnivalókat, melyek a görög történelem egy-egy részletéről mesélnek.

6. Barátságos helyiek

A turistáknak igazán jó dolguk van Görögországban, hiszen a görögök vendéglátást igen magas fokon űzik. A helyiek barátságosak, vendégszeretőek, aki Görögországba látogat, otthon érezheti magát,

athos_1_2.jpg

7. Az egyedülálló látványosságok

Meteorák, Athos, Santorini - csak néhány azon görög helyek közül, melyekhez hasonlót nem találunk szerte a világban. Az utóbbira ugyan akadnak gyenge másolatok, de az igazit látni kell!

8. Gazdag hagyományok és kultúra

A görögök büszkék a hagyományaikra, s ezt lépten-nyomon láthatjuk is, ha az országba látogatunk. Érdemes felkeresni egy görög estet, ahol az autentikus görög tánc és görög élőzene játssza a főszerepet.

santorini2_1.jpg

9. A számtalan szebbnél szebb görög sziget

Nyugalmas vagy nyüzsgő, kicsi vagy nagy, mindenki megtalálhatja Görögországban a maga szigetét, attól függően, mely szempontokat tartja a legfontosabbnak egy-egy utazása során.

10. Változatos tengerpartok

A passzív pihenést előnyben részesítők Mykonos fehér-, Elafonisi rózsaszín- vagy Santorini fekete, vulkanikus homokjában is megpihenhetnek a hagyományos homokkal borított vagy kavicsos strandok mellett. Ennyi változatosságnak ki tudna ellenállni?

Fotók: Pixabay, Pinterest

Tudtad-e...

33.rész

2cent.jpg

... hogy a görög 2 centes érmén egy korvett, azaz egy vitorlás képe látható, melyet a görög függetlenségi háborúban hadihajóként használtak?

Görögország 2002-ben vezette be hivatalos pénzként az eurót, arról pedig, hogy az egyes pénzérméken mi szerepeljen, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke együtt döntött, mégpedig görög művészek által benyújtott lehetőségek közül választva ki a győztes tervet, amely Giorgios Stamatopoulos művész munkája.

Hölgyeim és Uraim, a moussaka

Megéri rászánni az időt a görögök egyik nagy klasszikusára, a moussakára, mert igazán belevaló és dögös görög kaja sül ki belőle, ami ráadásul laktató is.

Akis Petretzikis receptje következik, róla IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

moussaka.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

  • 3 krumpli
  • 2 cukkini
  • 2 padlizsán
  • bors
  • napraforgóolaj a sütéshez

A darált húshoz:

  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 500 g darált hús
  • 400 g paradicsomkonzerv
  • bors
  • ½ csokor petrezselyem
  • ½ csokor bazsalikom

A béchamel-szószhoz:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • 750 g tej
  • bors
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 100 g reszelt parmezán
  • 3 tojássárgája

Tálaláshoz:

  • friss fűszerek
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • Melegítsünk fel egy mélyebb serpenyőt magas hőfokra. Adjuk hozzá az olívaolajat és melegítsük fel.
  • Hámozzuk meg a krumplikat, majd szeleteljük fel vékony körökre, süssük meg az olívaolajban.
  • Szeleteljük fel a padlizsánt és a cukkinit szintén vékony körökre, majd süssük ki őket is 5-10 percig.
  • Vegyük ki egy szűrőkanállal, rakjuk át egy tepsibe, miután papírtörlővel leitattuk róluk a felesleges olajat.

A darált hús

  • Helyezzünk egy fazekat magas lángra, és adjuk hozzá az olívaolajat.
  • Aprítsuk fel durván a hagymát, és dobjuk bele a fazékba.
  • Szeleteljük fel a fokhagymát és a cukorral, valamint a kakukkfűvel adjuk a hagymához. 2-3 percig főzzük, míg szépen karamellizálódik. Ezt követően adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget.
  • Adjuk hozzá a darált húst, és törjük össze egy fakanállal. Főzzük, amíg aranybarna nem lesz.
  • Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és rottyantsuk össze.
  • Ezt követően öntsük hozzá a konzervparadicsomot, és alacsonyabb hőmérsékleten főzzük 5-10 percig, míg a szósz besűrűsödik.
  • Távolítsuk el a tűzről, adjuk hozzá a petrezselymet és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A béchamel-szósz

  • Helyezzünk egy fazekat közepes hőfokra.
  • Adjuk hozzá a vajat és hagyjuk elolvadni.
  • Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg az összes vajat felvette.
  • Adjuk hozzá kis adagokban a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon.
  • Amikor a béchamel-szósz kezd besűrűsödni, és bugyogni kezd, vegyük le a tűzről.
  • Adjuk hozzá a szerecsendiót, a sót, borsot, a 100 gramm parmezánt és a 3 tojássárgáját. Keverjük el alaposan.

Összeállítás

  • Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
  • Egy 25x32 cm-es tepsibe fektessük le a krumplit, takarjuk le a padlizsánnal, valamint a cukkinivel. Ízesítsük a rétegek között sóval és borssal.
  • Adjunk 2-3 kanál béchamel szószt a darált húsos keverékhez, és keverjük össze. Helyezzük a darált húst a zöldségekre.
  • Fedjük le a béchamel szósszal, majd szórjuk meg parmezánnal.
  • Süssük 35-40 percig.
  • Mikor kész, szedjük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Akis oldalát is keressétek fel: https://akispetretzikis.com

Görög ünnep Egerben - a TV Eger műsorán

gorog_unnep-1636.jpg

Fotó: Márkus Attila

Remek összeállítást készített a TV Eger az Egri Görög Önkormányzat szombati Görög Ünnep Egerben elnevezésű rendezvényéről.

Ide kattintva tudjátok megtekinteni:

http://www.tveger.hu/2019/06/04/gorog-unnep-3/?fbclid=IwAR1_ADgyYOwQjKjv0LPRsFVCK6Q7abAX6hA-JI5Mf1Ue7_369pTmVn3e3Rg

Holnap hozzuk a képeket! :)

Még egyszer nagyon köszönjük a szervezők és a résztvevők munkáját, és Nektek, hogy eljöttetek!

Köszönjük!

gorogunnepegerben1778.jpgFotó: Márkus Attila

Nehéz szavakat találni, mit érzünk minden egyes görög rendezvény után, ahol annyi szeretetet, örömet látunk, mint a tegnapi Görög Ünnep Egerben elnevezésű rendezvényünkön.

Nagyon köszönjük a szervezőknek, a támogatóknak, Eger Város Önkormányzatának, a Miniszterelnökség - Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának, mindenkinek, aki segített létrehozni és lebonyolítani ezt a rendezvényt, az Akropolis Companiának, akik fantasztikus élőzenés táncházat tartottak, a görög harcosoknak és Briginek, az elbűvölő hastáncosnőnek, a TV Eger és a Heves Megyei Hírlap csapatának, hogy eljöttek és foglalkoztak velünk, Katának, a zseniális konferansziénak, minden ügyes gyermeknek, aki rajzolt nekünk, a felkészítő tanároknak és szülőknek, nagyszülőknek, akik elvitték a pályázatot a gyerekeknek, Ildinek, aki fáradhatatlanul segít mindenben, Attilának, a lelkes fotósnak, a Gyradiko mindig elképesztő csapatának, Herminek és Ditinek, Mártinak, Diának, a fantasztikus marketingesnek és egytől egyig mindenkinek, aki részese volt a tegnapi rendezvénynek.

Az alábbi linken találhatjátok a Heves Megyei Hírlap tudósítását a rendezvényről.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harcos-bemutato-tanchaz-es-elozene-is-volt-az-egri-gorog-unnepen-1738217/

Még egyszer köszönjük!

Az Egri Görög Önkormányzat csapata

Rossz hír a souvlaki rajongóinak

souvlaki_1.jpg

Kép: Pixabay

Rossz hírekről számolt be Giorgos Polyzos, az újonnan alapított Association of Grill-Houses (a Grill Házak Egyesülete) elnöke a görög televízió műsorában.

Az elnök elmondta, hogy május 1-től körülbelül 10-15%-os emelkedésre kell számítaniuk azoknak, akik souvlakit vásárolnak, ugyanis jelentős áremelkedések voltak a hús, a helyi adók és a biztosítások területén. A változás nemcsak a souvlaki rajongóit érinti: szinte minden húsétel áldozatul esik az emelkedésnek.

"Muszáj árat emelniük." - hangsúlyozta ki az elnök, ugyanis egyvalami nem változhat, ez pedig a minőség. A minőségi változás ugyanis jobban kivívná a vásárlók és a turisták haragját, mint a fent említett áremelkedés.

Ha magad készítenél egy isteni souvlakit, IDE KATTINTVA receptet is találsz.

UNESCO kincsek Görögországban - 6. rész

Igazán nagy megtiszteltetés, ha az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete valamely kincset a világörökség részének nyilvánít. Ahhoz, hogy valamilyen emlék a világörökség részévé válhasson, jelentős egyetemes értéket kell képviselnie, és meg kell felelnie az UNESCO által támasztott 10 kritérium közül legalább egynek.

Új sorozatunkban végigutazunk Görögországon és megemlékezünk azon görög helyekről, emlékekről, melyek immáron a világörökség részei.

Thessaloniki ókeresztény és bizánci műemlékei

thessaloniki_rotunda.jpg

Kép: Pixabay

Thessaloniki Görögország második legnagyobb városa, s hogy miért is érdemes ellátogatni oda, arról ITT már írtunk részletesebben.

A város már csak azért is megérdemli a kiemelt figyelmet, hiszen 1988-ban az UNESCO 15 ókeresztény és bizánci műemléket felvett a Világörökségi helyszínek listájára, többek között olyan nevezetességeket, mint az Agios Dimitrios Bazilika, Thessaloniki városfala, a Rotunda vagy a Hagia Sophia templom.

Tudtad-e...

32.rész

50cent.jpg

... hogy a görög 50 centes érmén Eleftherios Venizelos görög politikus arcképe látható? Venizelos, akiről Athén repülőterét is elnevezték, több alkalommal volt Görögország miniszterelnöke, "A modern Görögország megmentőjeként" is emlegetik.

Görögország 2002-ben vezette be hivatalos pénzként az eurót, arról pedig, hogy az egyes pénzérméken mi szerepeljen, a gazdasági miniszter és a jegybank elnöke együtt döntött, mégpedig görög művészek által benyújtott lehetőségek közül választva ki a győztes tervet, amely Giorgios Stamatopoulos művész munkája.

süti beállítások módosítása