A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

Gyertek görög buliba!

2019. május 21. - kalimeraeger

Rajzpályázat részletek ITT!

Várunk szeretettel!

 

Eurovíziós Dalfesztivál 2019 - Döntő - MA!

eurovizio_2019.jpg

Kép: www.szombat.org

A mai napon kerül megrendezésre Izraelben az Eurovíziós Dalfesztivál döntője, melyen Görögország versenyzője, Katerine Duska és Ciprus versenyzője, Tamta képviseli a görögöket és a ciprusiakat.

A műsort többek között a Duna Tv közvetíti.

A dalokat itt tudjátok meghallgatni:

GÖRÖGORSZÁG

CIPRUS

Hajrá Görögország, hajrá Ciprus!

Nektek melyik dal tetszik jobban? :)

Újabb görög termék a világ élvonalában

theoni_viz.jpg

Kép: www.theoni-water.gr

2019-ben Párizs adott otthont annak a nemzetközi versenynek, melyen a különféle országokból nevezett szénsavas és szénsavmentes vizek mérkőztek meg egymással.

A francia AVPA idén már harmadik alkalommal rendezte meg a megmérettetést, ahol a 20 országból nevezett hetvenféle vizet 3 szénsavas és 3 szénsavmentes kategóriában vizsgálták. A kategóriákat a vizek ásványi anyag tartalma alapján alakították ki: light, kiegyensúlyozott és karakteres csoportokra osztva a vizeket.

A görög vizek a szénsavmentes kategóriában brillíroztak a különféle élelmiszeripari szakértők és gourmet-ék részvételével zajló "vaktesztelésen".

A versenyen végül 3 görög aranyérem született: a Theoni márka nyerte a legjobb kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalmú szénsavmentes kategória aranyát, az Athos Clear és a Zeus of Olympus pedig a karakteres ásványi anyag tartalmú szénsavmentes kategória első helyén osztoznak.

Eurovíziós Dalfesztivál 2019 - Első elődöntő - MA!

A mai napon kerül sor az Eurovíziós Dalfesztivál 1. elődöntőjére, melyen Görögországot Katerine Duska, Ciprust Tamta képviseli.

Tamta dalát IDE KATTINTVA tudjátok meghallgatni.

A műsort többek között a Duna Tv közvetíti este 21:00-tól.

Hajrá Görögország! :)

Anyák napja

anyak_napja.jpg

Fotó: Pixabay

A világ legtöbb országában, így Görögországban is május második vasárnapján ünneplik az Anyák napját.

Ebből az alkalomból kívánunk minden jelenbeli, valaha volt és jövőbeli édesanyának, nagymamának, dédmamának, ükmamának, babát várónak és babában reménykedőnek egészséget, erőt és sok-sok boldogságot!

Egri Görög Önkormányzat

Pastitio - a görög tészták királya

Akis Petretzikis szerint nincs olyan eset, hogy elegendő pastitio recept állna rendelkezésre egy-egy főzni imádó repertoárjában, így mindenkit arra biztat, gyűjtse csak bátran a különféle verziókat.

Most az ő kedvence következik. Próbáljátok ki!

pastito.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

A darált húshoz:

  • 750 g darált marhahús (ha nem szeretjük, másfajta húst is választhatunk)
  • 2 lilahagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összevágva
  • 2 marha (vagy a választott húsnak megfelelő) leveskocka
  • 400 g konzervparadicsom
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 ek cukor
  • 100 ml vörösbor
  • friss kakukkfű
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek olívaolaj a hagymához
  • 2 ek olívaolaj a darált húshoz
  • 2 babérlevél
  • ½ csomag petrezselyem, nagyobb darabokra vágva

A béchamel-szószhoz:

  • 100 g reszelt gruyere sajt
  • 1 liter tej
  • 100 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 100 g liszt
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • bors

A tésztához:

  • 300 g hosszabb tészta, mondjuk makaróni
  • 2 tojás
  • 200 g morzsolt fetasajt
  • ½ csokor petrezselyem
  • 30 ml olívaolaj
  • friss kakukkfű

Elkészítés:

A darált hús:

  • Hevítsünk fel egy serpenyőt magas lángon.
  • Adjunk hozzá a 2 ek olívaolajat, majd a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, az 1 ek cukrot és a kakukkfüvet.
  • Főzzük 3-4 percig, amíg a hagyma szépen karamellizálódik.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük tovább.
  • Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és főzzük legalább 2 percig. Fontos, hogy a paradicsomsűrítmény a főzéssel kiadja gazdag ízét.
  • Adjuk hozzá a darált húst. Törjük össze egy fakanállal, és 4-5 percig pirítsuk, hogy barna legyen. Ezen a ponton lehet, hogy szükség lesz még 2 ek olívaolaj hozzáadására.
  • Adjuk hozzá a vörösbort, és hagyjuk elfőni az alkoholt.
  • Ezt követően adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a fahéjat, a leveskockát és a babérleveleket.
  • Tekerjük le a hőmérsékletet alacsonyabb fokozatra, és 10-20 percig főzzük össze a hozzávalókat, addig, míg a darált hús kész nem lesz.
  • Amikor kész, húzzuk le a tűzről, szedjük ki a babérleveleket, és tegyük félre.

A béchamel-szószhoz:

  • Olvasszuk meg a vajat egy fazékban, közepes lángon. Amint elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, de figyeljünk rá, hogy ne égjen le. Keverjük folyamatosan egy kézi keverővel, miközben melegítsük néhány percig.
  • Figyeljünk rá, hogy minden lisztet elkeverjünk, mert könnyen leég.
  • Ezt követően adjuk hozzá a tejet kis adagokban, keverjük folyamatosan, hogy ne maradjanak csomók a szószban.
  • Először a szósz elég sűrű lesz, kitartónak és türelmesnek kell lennünk, de ahogy folyamatosan adjuk hozzá a tejet, ez megváltozik, és a béchamel-szósz szép és krémes lesz.
  • Ahogy a béchamel-szósz elkezd sűrűsödni, legyünk óvatosak, ne égessük le az alját. Keverjük folyamatosan, hogy elkerüljük ezt.
  • Amikor kész, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a borsot, a szerecsendiót, az összes reszelt gruyere sajtot, kivéve egy evőkanállal, amire a recept végén lesz szükségünk.
  • A végén adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, és keverjük össze.
  • Tegyük félre.

A tésztához:

  • Adjuk a tésztát forrásban lévő sós vízhez, de főzzük 1-2 perccel kevesebb ideig, mint ahogy az ajánlott, hogy al dente maradjon. Erre azért van szükség, hogy elkerüljük azt, hogy a tészta tűlfőjön, hiszen még a sütőben is sütjük.
  • Kenjünk ki egy tepsit olívaolajjal.
  • Amikor a tészta kész, szűrjük le, és tegyük bele a tepsibe.
  • Adjunk hozzá két tojást, melyet lágyan felverünk előtte, kakukkfüvet, petrezselymet és morzsolt fetasajtot.
  • Forgassuk át a tepsibe került hozzávalókat, hogy jól elelegyedjenek.

Összeállítás:

  • Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
  • A darált húshoz adjunk egy kis béchamel-szószt, és keverjük össze, ez jobban összefogja a húst.
  • Helyezzük a darált húst a tésztára.
  • Pakoljuk rá a maradék béchamel-szószt a darált hús tetejére.
  • Végül, a maradék sajttal szórjuk meg a béchamel-szósz tetejét.
  • Süssük az egészet 40 percig, amíg a béchamel-szósz teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat! Kali orexi! :)

Forrás: https://akispetretzikis.com

Hios, a mastiha paradicsoma

Miliosz Katalin írása

hios_2.jpgGörögország a legendák és mítoszok földje, ezt senki sem tagadhatja. Utunk most egy olyan szigetre vezet, melyről úgy tartják, Homérosz szülőföldje lehetett. Ezzel az állítással ugyan nincsenek egyedül, hiszen már az ókorban hét város versengett a kegyért, hogy ezt elmondhassa magáról. A mi választásunk ezúttal Hios-ra esik.

Nagyságrendileg az ötödik legnagyobb Égei-tengeri görög szigetként mindössze hét km-re fekszik a kis-ázsiai partoktól. Tengeri nagyhatalomnak számít nemcsak hazai, de nemzetközi léptekben is; a hellén kereskedelem 50, a világ 12%-os forgalmát bonyolítja a vízen, aminek köszönhetően a szigeten élők elmondhatják magukról, hogy övék a legmagasabb egy főre eső jövedelem az országban. Ezen kívül az itt előállított mastiha (gyanta, mely felhasználásától függően kerülhet ízesítőként, rágógumiként, esetleg kozmetikumok alapanyagaként a piacra) és középkori, festői falvai szolgálnak védjegyként.

hios_1.jpgA félhold alakú sziget nagy része hegyes, és öt nagyobb régióra osztható. A keleti parton találhatóak a népesebb települések, mint például a hasonló nevű központ, Hios is, amelyet a helyiek gyakran Horának hívnak. A fő kikötő köré épült város középkori kastélyáról is híres, a legtöbb látogatót ide csábítva elégíti ki a kultúrára vágyók igényeit is például a Bizánci, a Tengerészeti vagy az Archeológiai Múzeumokban található gyűjteményeivel. Másik nagy turistaközpont Vrontados, amelyet a nagy Homérosz szülőhelyének tartanak. Itt várja vendégeit a Tanárok köve nevezetű régészeti lelőhely is.

A város egyedi húsvéti ünnepléséről is híres; helyiekből álló csoportok vetélkednek a település két rivális templománál. A cél, hogy a több ezer, otthon készített rakétát a másik templom harangtornyában gyújtsák meg, miközben bent a húsvéti ceremónia zajlik. Ezen térség ad még otthont Kambos-nak, ahol a sziget reptere található, és amely termékeny síkságán hatalmas kőből épített kúriák és fallal körülvett gyümölcsöskertek terülnek el. A strandolni vágyók Karfas-nál és Agia Ermioninál találhatják meg a számításaikat.

mastiha.jpgA déli régió kevésbé lakott területein állítják elő a mastihát, melyet a Mastihohoria felügyel. Ez a név 6 festői falvat takar (Mesta, Pirgi, Olimpi, Kalamoti, Vessa, Elata), melyek a római idők óta látják el ezt a feladatot. Fürdőzésre Mavra Volia partjánál van lehetőség, melynek fekete homokjáról azt tartják, hogy a Kr. e. 1600-as Santorinin bekövetkezett vulkáni kitörés eredménye.

A nyugati part viszonylag teljesen néptelen, sziklás öbleivel, apró kis falvaival magányosan tengeti mindennapjait. Néhol a part mentén még ma is megcsodálhatjuk azokat a kőből épített, jelzőtűz gyújtására használt oszlopokat, melyek a régi időkben a kalóztámadás veszélyére figyelmeztették a lakókat.

A sziget legmagasabb csúcsait uraló északi terület nyaranta megrendezett fesztiváljaitól hangos. Minden év júniusában kerül sor Kambiában a cseresznye fesztiválra, mely nagy népszerűségnek örvend.

mikis_theodorakis.jpgHios középső része őrzi a kis földdarab egyik legfontosabb kincsét, Nea Moni kolostorát, mely az UNESCO világörökség része. Az épület IX. Konstantin bizánci császár adományából születhetett meg, akit 3 barlangban élt szerzetes kért meg erre, Mitilini szigetén történt száműzetése alatt. Ez a régió vonultatja fel talán a legszebb csokorba szedett középkori kis falvak egyvelegét, ahol a vad tulipán négy fajtájában is gyönyörködhetünk.

Homérosztól indultunk, bejártuk a szigetet. Utazásunk azonban nem lenne teljes, ha nem említenénk meg azt a zenészt, az élő legendát, aki világhírnevét a Zorba, a görög című film kapcsán nyerte el, Mikis Theodorakis (képünkön) ugyanis 1925-ben itt látta meg a napvilágot.

Fotók: Pinterest

 

süti beállítások módosítása