Akis Petretzikis szerint nincs olyan eset, hogy elegendő pastitio recept állna rendelkezésre egy-egy főzni imádó repertoárjában, így mindenkit arra biztat, gyűjtse csak bátran a különféle verziókat.
Most az ő kedvence következik. Próbáljátok ki!
Kép: https://akispetretzikis.com
Hozzávalók:
A darált húshoz:
- 750 g darált marhahús (ha nem szeretjük, másfajta húst is választhatunk)
- 2 lilahagyma, nagyobb darabokra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, összevágva
- 2 marha (vagy a választott húsnak megfelelő) leveskocka
- 400 g konzervparadicsom
- 2 ek paradicsomsűrítmény
- 1 ek cukor
- 100 ml vörösbor
- friss kakukkfű
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek olívaolaj a hagymához
- 2 ek olívaolaj a darált húshoz
- 2 babérlevél
- ½ csomag petrezselyem, nagyobb darabokra vágva
A béchamel-szószhoz:
- 100 g reszelt gruyere sajt
- 1 liter tej
- 100 g vaj
- 3 tojássárgája
- 100 g liszt
- ½ tk őrölt szerecsendió
- só
- bors
A tésztához:
- 300 g hosszabb tészta, mondjuk makaróni
- 2 tojás
- 200 g morzsolt fetasajt
- ½ csokor petrezselyem
- 30 ml olívaolaj
- friss kakukkfű
Elkészítés:
A darált hús:
- Hevítsünk fel egy serpenyőt magas lángon.
- Adjunk hozzá a 2 ek olívaolajat, majd a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, az 1 ek cukrot és a kakukkfüvet.
- Főzzük 3-4 percig, amíg a hagyma szépen karamellizálódik.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük tovább.
- Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és főzzük legalább 2 percig. Fontos, hogy a paradicsomsűrítmény a főzéssel kiadja gazdag ízét.
- Adjuk hozzá a darált húst. Törjük össze egy fakanállal, és 4-5 percig pirítsuk, hogy barna legyen. Ezen a ponton lehet, hogy szükség lesz még 2 ek olívaolaj hozzáadására.
- Adjuk hozzá a vörösbort, és hagyjuk elfőni az alkoholt.
- Ezt követően adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a fahéjat, a leveskockát és a babérleveleket.
- Tekerjük le a hőmérsékletet alacsonyabb fokozatra, és 10-20 percig főzzük össze a hozzávalókat, addig, míg a darált hús kész nem lesz.
- Amikor kész, húzzuk le a tűzről, szedjük ki a babérleveleket, és tegyük félre.
A béchamel-szószhoz:
- Olvasszuk meg a vajat egy fazékban, közepes lángon. Amint elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, de figyeljünk rá, hogy ne égjen le. Keverjük folyamatosan egy kézi keverővel, miközben melegítsük néhány percig.
- Figyeljünk rá, hogy minden lisztet elkeverjünk, mert könnyen leég.
- Ezt követően adjuk hozzá a tejet kis adagokban, keverjük folyamatosan, hogy ne maradjanak csomók a szószban.
- Először a szósz elég sűrű lesz, kitartónak és türelmesnek kell lennünk, de ahogy folyamatosan adjuk hozzá a tejet, ez megváltozik, és a béchamel-szósz szép és krémes lesz.
- Ahogy a béchamel-szósz elkezd sűrűsödni, legyünk óvatosak, ne égessük le az alját. Keverjük folyamatosan, hogy elkerüljük ezt.
- Amikor kész, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a borsot, a szerecsendiót, az összes reszelt gruyere sajtot, kivéve egy evőkanállal, amire a recept végén lesz szükségünk.
- A végén adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, és keverjük össze.
- Tegyük félre.
A tésztához:
- Adjuk a tésztát forrásban lévő sós vízhez, de főzzük 1-2 perccel kevesebb ideig, mint ahogy az ajánlott, hogy al dente maradjon. Erre azért van szükség, hogy elkerüljük azt, hogy a tészta tűlfőjön, hiszen még a sütőben is sütjük.
- Kenjünk ki egy tepsit olívaolajjal.
- Amikor a tészta kész, szűrjük le, és tegyük bele a tepsibe.
- Adjunk hozzá két tojást, melyet lágyan felverünk előtte, kakukkfüvet, petrezselymet és morzsolt fetasajtot.
- Forgassuk át a tepsibe került hozzávalókat, hogy jól elelegyedjenek.
Összeállítás:
- Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
- A darált húshoz adjunk egy kis béchamel-szószt, és keverjük össze, ez jobban összefogja a húst.
- Helyezzük a darált húst a tésztára.
- Pakoljuk rá a maradék béchamel-szószt a darált hús tetejére.
- Végül, a maradék sajttal szórjuk meg a béchamel-szósz tetejét.
- Süssük az egészet 40 percig, amíg a béchamel-szósz teteje aranybarna nem lesz.
Jó étvágyat! Kali orexi! :)
Forrás: https://akispetretzikis.com