Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Pastitio - a görög tészták királya

2019. május 11. - kalimeraeger

Akis Petretzikis szerint nincs olyan eset, hogy elegendő pastitio recept állna rendelkezésre egy-egy főzni imádó repertoárjában, így mindenkit arra biztat, gyűjtse csak bátran a különféle verziókat.

Most az ő kedvence következik. Próbáljátok ki!

pastito.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

A darált húshoz:

  • 750 g darált marhahús (ha nem szeretjük, másfajta húst is választhatunk)
  • 2 lilahagyma, nagyobb darabokra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összevágva
  • 2 marha (vagy a választott húsnak megfelelő) leveskocka
  • 400 g konzervparadicsom
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 ek cukor
  • 100 ml vörösbor
  • friss kakukkfű
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek olívaolaj a hagymához
  • 2 ek olívaolaj a darált húshoz
  • 2 babérlevél
  • ½ csomag petrezselyem, nagyobb darabokra vágva

A béchamel-szószhoz:

  • 100 g reszelt gruyere sajt
  • 1 liter tej
  • 100 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 100 g liszt
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • bors

A tésztához:

  • 300 g hosszabb tészta, mondjuk makaróni
  • 2 tojás
  • 200 g morzsolt fetasajt
  • ½ csokor petrezselyem
  • 30 ml olívaolaj
  • friss kakukkfű

Elkészítés:

A darált hús:

  • Hevítsünk fel egy serpenyőt magas lángon.
  • Adjunk hozzá a 2 ek olívaolajat, majd a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, az 1 ek cukrot és a kakukkfüvet.
  • Főzzük 3-4 percig, amíg a hagyma szépen karamellizálódik.
  • Adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük tovább.
  • Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és főzzük legalább 2 percig. Fontos, hogy a paradicsomsűrítmény a főzéssel kiadja gazdag ízét.
  • Adjuk hozzá a darált húst. Törjük össze egy fakanállal, és 4-5 percig pirítsuk, hogy barna legyen. Ezen a ponton lehet, hogy szükség lesz még 2 ek olívaolaj hozzáadására.
  • Adjuk hozzá a vörösbort, és hagyjuk elfőni az alkoholt.
  • Ezt követően adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, a fahéjat, a leveskockát és a babérleveleket.
  • Tekerjük le a hőmérsékletet alacsonyabb fokozatra, és 10-20 percig főzzük össze a hozzávalókat, addig, míg a darált hús kész nem lesz.
  • Amikor kész, húzzuk le a tűzről, szedjük ki a babérleveleket, és tegyük félre.

A béchamel-szószhoz:

  • Olvasszuk meg a vajat egy fazékban, közepes lángon. Amint elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, de figyeljünk rá, hogy ne égjen le. Keverjük folyamatosan egy kézi keverővel, miközben melegítsük néhány percig.
  • Figyeljünk rá, hogy minden lisztet elkeverjünk, mert könnyen leég.
  • Ezt követően adjuk hozzá a tejet kis adagokban, keverjük folyamatosan, hogy ne maradjanak csomók a szószban.
  • Először a szósz elég sűrű lesz, kitartónak és türelmesnek kell lennünk, de ahogy folyamatosan adjuk hozzá a tejet, ez megváltozik, és a béchamel-szósz szép és krémes lesz.
  • Ahogy a béchamel-szósz elkezd sűrűsödni, legyünk óvatosak, ne égessük le az alját. Keverjük folyamatosan, hogy elkerüljük ezt.
  • Amikor kész, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a borsot, a szerecsendiót, az összes reszelt gruyere sajtot, kivéve egy evőkanállal, amire a recept végén lesz szükségünk.
  • A végén adjuk hozzá a 3 tojássárgáját, és keverjük össze.
  • Tegyük félre.

A tésztához:

  • Adjuk a tésztát forrásban lévő sós vízhez, de főzzük 1-2 perccel kevesebb ideig, mint ahogy az ajánlott, hogy al dente maradjon. Erre azért van szükség, hogy elkerüljük azt, hogy a tészta tűlfőjön, hiszen még a sütőben is sütjük.
  • Kenjünk ki egy tepsit olívaolajjal.
  • Amikor a tészta kész, szűrjük le, és tegyük bele a tepsibe.
  • Adjunk hozzá két tojást, melyet lágyan felverünk előtte, kakukkfüvet, petrezselymet és morzsolt fetasajtot.
  • Forgassuk át a tepsibe került hozzávalókat, hogy jól elelegyedjenek.

Összeállítás:

  • Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
  • A darált húshoz adjunk egy kis béchamel-szószt, és keverjük össze, ez jobban összefogja a húst.
  • Helyezzük a darált húst a tésztára.
  • Pakoljuk rá a maradék béchamel-szószt a darált hús tetejére.
  • Végül, a maradék sajttal szórjuk meg a béchamel-szósz tetejét.
  • Süssük az egészet 40 percig, amíg a béchamel-szósz teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat! Kali orexi! :)

Forrás: https://akispetretzikis.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4914821082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása