Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Thessaloniki kincsei

Miliosz Katalin írása

2019. január 19. - kalimeraeger

Egy hellászi csillagtúra során kevesen hagyják ki a programok közül a görög metropoliszt. Aki nem is járt még erre, képeslapokról minden bizonnyal visszaköszönt már rá a Fehér torony, vagy a jellegzetes tengerparti korzó.

thessaloniki_3.jpg

Thessaloniki története

Mielőtt sétánkat megkezdenénk, ássunk kicsit mélyebbre a város történelmében! A települést Kassandros makedón uralkodó alapította Kr. e. 315-ben, és feleségéről, Thessalonikiről nevezte el. Az asszony Nagy Sándor húga volt, nevét születése napján az apja által a thesszáliaiak ellen sikeresen megvívott csatáról kapta, hiszen nevének jelentése: „győzelem a thesszáliaiak felett”. A város védőszentje már 306 óta Szent Dimitrios, aki vértanúhalált halt. Tiszteletére templomot emeltek. A történelem viharos évei mély nyomokat hagytak a városon; egyik leghangsúlyosabb ilyen emlék a bizánci birodalom idejéből származik, amikor is egy lázadás a thessaloniki-i mészárlásba torkollott; I. Theodosius római császár 7000 lakost öletett meg ekkor a felkelés megtorlásaként. A Görögországot sújtó, 480 éves török uralomnak pont 1912 novemberében, Szent Dimitrios napján lett vége. A város mai látképének kialakulása az itt pusztító, 1917-es tűzvészhez köthető, hiszen az újjáépítés hatására nagyvárosi központtá és kikötővé nőtte ki magát, hangulatos parti sétánnyal gazdagodott, a kereskedelem keleti kapuja lett.

thessaloniki_1.jpg

Sétánkat kezdjük a város jelképének számító Fehér toronynál, amelyet a 18. században még Oroszlántorony és Kalamaria erődként ismertek. A 19. században már a Janicsárok tornyaként és a Véres toronyként vált hírhedté, hiszen az épület börtönként funkcionált, és a janicsárok gyakran itt végezték ki a foglyokat. 1890-ben aztán a zsidó származású foglyok fehérre meszelték a falakat, hogy visszanyerjék a szabadságukat. Innen ered a torony mai neve, ami onnantól kezdve nem is működött már sokáig börtönként. A 20. században megszépítették a környezetét, parkot építettek ki körülötte, és ez vált a város kulturális, színházi és politikai életének központjává.

Innen több úton is a központ felé vehetjük az irányt. Ha megéhezünk, a tengerparton számtalan lehetőségünk van a finomabbnál-finomabb ételek felfedezésére, a környéken található rengeteg üzlet pedig tökéletesen alkalmas az otthon maradottak számára egy-két ajándék beszerzésére.

thessaloniki_9.jpg

Az útba eső templomokba feltétlenül látogassunk el! A város védőszentjének temploma, az Agios Dimitrios Bazilika csodás látványt tár elénk. Az alagsorban a múzeum mellett egy római fürdő maradványa is megtekinthető. A templom az UNESCO világörökség részét képezi.

thessaloniki_7.jpg

Innen egy kis sétával eljuthatunk az ókori fórumig, melynek színháza valószínűleg gladiátorjátékok színtere is volt. A Dikastirion téren áthaladva, a Via Egnatián, hamarosan el is érkezünk a híres piacra, ahol minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere. A friss, illatos áruk azonnali vásárlásra csábítják a nézelődőt. Semmiképp se hagyjuk ki a spanakopita (spenóttal töltött pita) kóstolását, itt különösen finom!

thessaloniki_5.jpg

Tegyünk egy kis kitérőt a város központi tere, az Aristotelous tér felé, és ha szusszantunk egyet, visszakanyarodva a Fehér torony másik irányában találjuk a Galerius diadalívet (lent), melyet a császár 303-ban a perzsák felett aratott győzelmekor emeltetett. Innen sétáljunk át az Agios Georgios rotundához, melyet szintén Galerius császár építtetett, s amely ugyancsak az  UNESCO világörökségének részét képezi.

Sétánk minduntalan visszatér a Fehér toronyhoz! Időzzünk a tengerparton, sétáljunk el Nagy Sándor lovas szobráig (fent), adózzunk egy kis tisztelettel az ókori hősnek!

thessaloniki_6.jpg

Megéri a kis kitérőt az Ano Poli (felső város v. óváros), melyet a városvezetés hozott létre még a török időkben. A hagyományos, tradicionális faházakkal tarkított kis utcácskák szintén az UNESCO világörökség részei.

A város az oktatásban is az élen jár: az itt található Aristoteleio Egyetem nemcsak Görögország, de a balkán egyik legnagyobb oktatási intézménye is!

thessaloniki_4.jpg

A település pezsgő éjszakai életéről is híres, olyannyira, hogy a Lonely Planet 2010-ben a világ szórakozási szempontból 5. legjobb városának választotta!

A múzeumkedvelők lehetőségei határtalanok: a Régészeti Múzeumtól kezdve a Bizánci Kultúrán és a Kortárs Művészeten át a Tudományos Központig és Technológiai Múzeumig széles a paletta.

Mielőtt a városba utazunk, mindenképpen nézzünk utána, hátha egy fesztivál idejére szól a repülőjegyünk! Thesszaloniki ugyanis rengeteg nemzetközi rendezvénynek ad otthont, melyeknek kis szerencsével mi is a részesei lehetünk!

Fotók: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5514573206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása