Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ismerjétek meg Görögország új köztársasági elnökét!

2020. március 26. - kalimeraeger

katerina_sakellaropoulou.jpg

Kép: www.thecourier.com

300 szavazatból 261-et elnyerve a történelemben először került nő az ország élére.

Katerina Sakellaropoulou 63 esztendős, korábban bíróként dolgozott. Fő céljának a gazdasági válság elleni harcot, a klímaváltozás elleni küzdelmet és a bevándorlás kérdésének megoldását tűzte ki.

De mit is érdemes róla tudni? Az elnökasszony 1956-ban született Thessalonikiben. 1978-ban szerezte meg jogi diplomáját Athénban, tanulmányait 1989-90 között Párizsban, a Sorbonne-on folytatta.

Katerina Sakellaropoulou-t 2018-ban az Állami Tanács fejének választották, mely az ország legmagasabb közigazgatási szerve. Az Oktatásügyi- és Külügyminisztérium szaktanácsadóként jártasságot szerzett az oktatásban, illetve tagja a bírók szakszervezetének.

A szakmáját hosszú ideje gyakorló Katerina 2015 óta a Környezetjogi Hellén Egyesület elnöke, aktívan részt vett sok, nagyobb kaliberű természetet érintő kérdésben, mint például a Thessalia-ban folyó Acheloos folyó elterelésében, de a fővárosi Alexandras utca történelmi épületeinek megőrzésében is közreműködött.

Az Athéni Jogi Egyetem professzora, Aristides Hatzis így nyilatkozott róla: „Katerina egy nagyszerű bíró, kitűnő problémamegoldó, liberális a világ dolgait illetően. Ez mind nagyon fontos a görög politikának. De ami a leglényegesebb, egy rendkívül nagylelkű személyiség, empatikus és figyelmes, józan ítélőképességű."

Katerina Sakellaropoulou több könyv szerzője, a görögön kívül angolul és franciául beszél. Elvált, egy gyermek édesanyja. Jelenleg Athén belvárosában lakik párjával, a szakmabeli Pavlos Kotsonis-szal.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7515561130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása