Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

5 érdekesség az Akropoliszról, amit lehet, hogy eddig nem ismertél

2019. június 27. - kalimeraeger

Ha Athén, akkor Akropolisz, melynek kövei évezredek titkait őrzik.

kariatidak_2.jpg

1. A Kariatidák

A Kariatidák, vagyis a női alakokat formázó oszlopok az Erektheion szentély előcsarnokát díszítik, és valamikor Kr.e. 421-406 között készültek. Ma már az Akropoliszon csak replikák találhatók, az eredeti női szobrok nagy része az Akropolisz Múzeumban pihen, védve a szmogtól és egyéb környezeti ártalmaktól, míg egy közülük a British Múzeumban várja, hogy végre "hazaengedjék".

pallasz_athene_parthenon.png

2. Pallasz Athéné temploma

A Pallasz Athénének emelt templom, vagyis a Parthenon az Akropolisz legjellegzetesebb, ikonikus épülete, melyben hajdanán Pallasz Athéné 12 méter magas, elefántcsontból és aranyozott üvegből készült szobra kapott helyett kezében Nikével, a győzelem Istennőjével. A szobrot a híres szobrász, Pheidiasz készítette.  A szobor ma már nem létezik, hátramaradt darabjaiból következtetnek a szobor eredeti alakjára és méreteire.

akropolisz_gorog_zaszlo.jpg

3. Az Akropolisz görög zászlaja

A görög nemzeti lobogó az Akropolisz hátsó részén, az egykor kilátótoronyként, ma kilátópontként funkcionáló erődrészen helyezkedik el. A zászlóra nagyon ügyelnek, minden nap ünnepélyes ceremónia keretein belül vonják fel és eresztik le, görög katonák közreműködésével. A zászlónak helyet adó kilátópontról remek fényképek készíthetők a görög fővárosról.

restauracio.jpg

4. Korhű restauráció

A Parthenon eredetileg körülbelül 70.000 különálló márványdarabból készült, melyek a Pentelikon-hegységből származnak. A restauráció során ugyanazon helyről ugyanazt az anyagot használják, de arra gondosan ügyelnek, hogy látványos maradjon, hol történik pótlás, és mi maradt meg eredeti formájában.

acropolis_madartavlat.jpg

5. Az Akropolisz méretei

Az Akropolisz jelentése fellegvár, méretei pedig lenyűgözőek: az ovális terület 350 méter hosszú és 150 méter széles.

Képek: Pixabay, Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6714912980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása