Kép: thegreekglutton.com
Sokat kutattunk, kísérleteztünk, mire megtaláltuk az igazi, tuti görög tepsis krumpli receptjét, és hogy nektek már ne kelljen sokat kutatni, kísérletezni, most jól meg is mutatjuk azt.
Hozzávalók (4 főre):
- 1 kg krumpli (igazán ínyencek édesburgonyával is próbálkozhatnak)
- ízlés szerint só, bors, orgánó
- olívaolaj
- 1 citrom
- kis víz
Elkészítés:
A krumplit mossuk meg, majd hámozás után vágjuk félbe, majd hosszú gerezdekre. Helyezzük a gerezdeket egy tiszta zacskóba, öntsünk bele éppen annyi olívaolajat, hogy minden krumpligerezdre jusson egy kevés. Ezután ízlés szerint szórjunk a zacskóba sót, borsot és oregánót, majd a zacskó száját befogva alaposan oszlassuk el a tartalmát. (A zacskó megspórolja a mosogatást.)
Vegyünk egy tepsit, lehetőleg akkorát, hogy a zacskó tartalma ne több rétegben férjen el benne, és öntsünk az aljára egy deciliter vizet. Erre jöhet rá a fűszeres krumpli, ha még szükségét érezzük, sózhatjuk, borsozhatjuk, oregánóval szórhatjuk a tetejét.
A tepsi tetejét fedjük le alufóliával, majd helyezzük előmelegített sütőbe 175 fokra, 15 percre. Miután letelt a 15 perc, vegyük le a fóliát, csavarjuk a sütőt 220 fokra, és addig süssük a krumplit, míg a teteje szép aranybarna színt nem kap (ez általában további fél-háromnegyed óra).
A sütőből kivéve, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg egy citrom kifacsart levével.
Mivel eheted?
(receptekért kattints az ételekre)
- souvlakival,
- gyros-szal,
- keftedes-szel,
- paradicsomfasírttal, vagy
- magában, örömmel.
Tetejére szórhatsz petrezselymet, de morzsolt fetát is.
Kali orexi! Jó étvágyat!