A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

A századik

2018. február 05. - kalimeraeger

koszonjuk_1.jpg

Mikor 2017. december 6-án elindítottuk a "Kalimera Eger!" blogot, magunk sem gondoltuk volna, hogy ennyire szerettek majd Görögországról, a görögökről, görög tájakról, hagyományokról olvasni.

Sokat gondolkoztunk azon, milyen is lehetne a századik poszt, átnézve, hogy melyik cikkeinket szerettétek eddig a legjobban. Ám arra gondoltunk, jó lesz az a téma majd a 101. írásnak is, így ebben a posztban inkább köszönetet mondunk, hogy több százan olvastok minket, hogy a lapletöltéseink száma meghaladta a több ezret, és ígérjük, ezután is érdekes cikkekkel, történetekkel, inspirációkkal, képekkel jelentkezünk.

Köszönjük a figyelmet!

Tudtad-e...

9. rész

ii_fulop_nagy_britannia.jpg

Fotó: Pinterest

... hogy a most 96 esztendős Fülöp herceg Korfun látta meg a napvilágot? Az Egyesült Királyság uralkodójának, II. Erzsébet királynőnek a férje még fiatal volt, mikor görög-dán származású családját elüldözték a szigetről. A família ezután Franciaországban, majd Németországban élt, mielőtt Angliában telepedett volna le. A herceg ekkor lemondott született címeiről, hogy brit állampolgárrá válhasson. Az akkor még hercegnői ranggal bíró Erzsébettel 1939-ben, a dartmouth-i tengerészeti akadémián találkozott, ahol a trón várományosát állítólag teljesen elvarázsolta az ifjú Fülöp, aki nemsokára már hivatalos is volt a palotába. Az esküvőt 1947-ben tartották, a ceremóniát a BBC rádión keresztül közvetítette, melyet 300 millióan hallgattak világszerte.

-mk-

Prasopita - A póréhagymás pita

Korábban, a vaszilopita kapcsán már ejtettünk szót a pitákról. Akkor a hagyományos, édes változat receptjét osztottuk meg veletek, ma pedig azt, amelyet az Egri Görög Önkormányzat Újévi Vaszilopita-Ünnepén is fogyaszthattatok. Elkészítése nagyon egyszerű, próbáljátok ki!

praszopita.jpg

Fotó: Pinterest

Póréhagymás-túrós pita (Prasopita)

Hozzávalók:

  • két csomag réteslap (12-12 lapos)
  • 2 szál póréhagyma
  • fél kg túró
  • só, bors
  • 4 tojás
  • olívaolaj

Elkészítés:

Kevés olajon megdinszteljük a megmosott, karikákra vágott póréhagymát, majd amikor kihűlt, összekeverjük a túróval, valamint a 4 tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy tepsi alját megkenjük olívaolajjal, majd egy réteslap következik, azt is megkenjük olívaolajjal, majd ez így folytatódik, míg 12 lapot el nem helyeztünk egymáson. Ügyeljünk arra, hogy az alsó 2-3 réteslapot úgy terítsük le, hogy a tepsi oldalaira is jusson, ez akadályozza meg, hogy kifolyjon a töltelék. Ha mind a 12 lapot lefektettük, erre kerül rá a töltelék, majd a maradék 12 réteslapot egyenként olajozva a töltelék tetejére helyezzük, a felső lapot is megkenve olívaolajjal. Villával kicsit megszurkáljuk, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 35-40 percig sütjük.

Kali orexi! Jó étvágyat!

Ha neked is van egy jó pitarecepted, kérünk, oszd meg velünk! Köszönjük!

 

A csodálatos Dodekaniszosz - képekben

1.rész

A Dodekaniszosz-szigetcsoport az Égei-tenger délkeleti részén terül el. 12 nagyobb, és mintegy 150 kisebb sziget alkotja, melyek közül mindössze 26 sziget lakott. Mini képes sorozatunk első részében látogassunk el 6 nagyobb szigetre.

rodosz.jpg

Rodos (Rodosz)

kos_1.jpg

Kos (Kosz)

patmos-dodekanisszosz.jpg

Patmos (Patmosz)

astypalaia_dodekanisszosz.jpg

Astipalaia

karpathos_dodekanisszosz.jpg

Karpathos (Karpathosz)

kalimnos.jpg

Kalimnos (Kalimnosz)

Te hova utaznál, ha rögtön indulhatnál?

Képek forrása: Pinterest

Magyarországi görög portrék - 7. rész

Smuk Tamás

smuk_tamas.jpg

Úgy tartja, nem elég, ha valaki kiválóan ért a hangszerekhez, szakmai alázat nélkül még a hangok is másképpen szólnak. Nem szeret a reflektorfényben lenni, szerinte a csapat nem attól csapat, hogy valaki kiáll a többiek elé, akiknek csak a homályban jut hely, hanem attól, hogy mindegyikük munkája egyformán fontos. Smuk Tamással beszélgettünk.

Mindig azzal viccelődünk, hogy hangszerekkel a kezetekben születtetek. Emlékszel, hogy kezdődött ez a hatalmas szerelem?

Szerencsések vagyunk a bátyámmal, hiszen a szüleink rendkívül gazdag útravalóval láttak el minket: lelkes táncházi közönségként görög, egyéb balkáni, magyar, sőt, indiai esten is jártunk. Számos kazettánk volt, az arab zenétől kezdve a klasszikus zenén át a legújabb dallamokig szinte mindenféle muzsikával találkoztunk, de végső soron a görög zene lett az, ami a leginkább a szívünkhöz nőtt.

Ahogy telt-múlt az idő, egyre jobban vágytunk a bátyámmal arra, hogy mi is játszhassunk valamilyen hangszeren, úgy, ahogy azt a táncházakban láthattuk. Ezen vágyunktól vezérelve zeneiskolába kezdtünk járni, ahol hegedülni tanultunk, ám az ott eltöltött két év alatt rájöttem, hogy a cél jó, csak az eszköz nem megfelelő.  Érdekes módon a közvetlen családi körben nem zenélt körülöttünk senki, apukám viszont mindig szerette a hangszereket: többfélét is kaptunk tőle, amiket volt alkalmunk Gáborral kipróbálni, tanulgatni rajtuk. Az első darbukánkat, görög nevén tuberlekit a Zsarátnok zenekar dobosától, Almassalma Ahmed Kheir-től vásárolta, amivel nagyon nagy örömet szerzett nekünk.

Melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A vágy, hogy dobolj vagy maga a tuberleki?

Mire meglett az első dobunk, már volt bennünk ambíció: Gáborral mindenen doboltunk, ami csak a kezünk ügyébe került, az autóban a kulacson, itthon a lavór alján. Az „Alma dobja” – ahogy mi hívtuk – sokáig elkísért, időközben felújíttattam, és a Mydros-ban is hosszú éveken keresztül játszottam rajta. Jelenleg egy olyan hangszer van a kezeim között, melyet az egyik legjobb egyiptomi tuberleki készítő mester, Mohamed Elarabi kifejezetten nekem, az én elképzeléseimnek megfelelően készített. Ez hatalmas megtiszteltetés, és azóta is minden alkalommal nagyon boldog vagyok, amikor játszhatok rajta.

Azért zenéltünk, mert szerettünk volna, így hamar megismertük, mi az az örömzene.

Ennek a hangszernek az egyik nagy előnye, hogy viszonylag olcsó, könnyebben áldoz rá az ember. Elég hamar sikerélményt hoz, így azok számára is jó, akik nem annyira kitartóak, vagy szeretnének hamar sikerélményt szerezni. Mi abban is szerencsések voltunk a Gáborral, hogy a szüleink a zene frontján nem gyakoroltak ránk semmilyen nyomást. Azért zenéltünk, mert szerettünk volna, így hamar megismertük, mi az az örömzene. Dobolni autodidakta módon tanultam meg, nem jártam tanárhoz. Hallgattam otthon a kazettáinkat, és hallás után próbáltam meg eldobolni a számokban hallottakat, vagy csak kísérni azokat. Akkor még nem volt internet, nem volt youtube, szégyenlős gyerek révén pedig a zenekarok dobosaihoz sem mertem odamenni, hogy megkérdezzem, hogyan sajátíthatnám el ezt vagy azt a technikát. Érdekes, hogy ezekből az élményekből sokat táplálkoztam, több éve én is tanítom a tuberlekin való játékot. Saját indíttatásból nem kezdtem volna tanítani, ha fel is kértek rá, inkább más tuberlekisekhez irányítottam őket, akik akkoriban már foglalkoztak ilyesmivel, de az egyik kedves ismerősöm ragaszkodott hozzá, hogy tőlem tanuljon, mert szerette, ahogy játszom. Ilyen kedves felkérésre nem tudtam nemet mondani. Mielőtt tanítottam, kételyeim voltak, hogyan lehetnék én méltó tanár, hiszen amit tudok, én sem tanártól vagy mestertől tanultam, hanem csak egyszerűen kikísérleteztem, ráéreztem; milyen jogon állíthatnám hát azt, hogy a tudás autentikus forrása vagyok. Aztán egyre több anyag vált elérhetővé az interneten, ami egy fontos visszaigazolás volt számomra. Rájöttem, hogy semmit sem csinálok másképp vagy rosszul, csak maximum hosszabb ideig tartott, míg tanár nélkül, egyedül jöttem rá arra, hogy mit és hogyan kell csinálni. Ma már nem bánom, hogy annak idején nem volt tanárom, így saját játékstílusom alakulhatott ki. Az időt sem sajnálom, ez egy szép hosszú út, amit ma is lelkesen taposok. Amit viszont sajnálok, hogy nem volt rá lehetőség gyerekkoromban, hogy bárki segítséget, útmutatást tudjon adni. Ma azt próbálom megadni az embereknek, amiben nekem nem volt részem. Nagyon boldog vagyok, amikor látom, hogy sikerült valakinek segítenem, és bízom benne, hogy a dobolás neki is annyit fog adni, mint nekem.

mydros_smuk_tamas.JPG

Fotón: A Mydros zenekar - még az azóta kivált Tibivel (jobb szélen)

Gáborral a mai napig együtt zenéltek. Ad a testvéri kötelék egyfajta pluszt a munkához, könnyebben érzitek egymás rezdüléseit?

Nekem nagyon sokat jelent, hogy Gáborral jó testvérek vagyunk. Számomra nagy öröm, hogy együtt zenélünk. Sok időt töltöttünk együtt, együtt kezdtük felfedezni a zenét, mára már teljesen összecsiszolódtunk. Ez az érzés már kicsi korunkban is megvolt, minden nap siettünk haza az iskolából, hogy zenélhessünk. Van egy kedves emlékem: egyszer Olaszországban voltunk kempingezni, ahová nem vittünk hangszert magunkkal. A nálunk lévő tárgyak között keresgéltünk, két horgászszékre esett a választásunk, ezek lettek a mi alkalmi hangszereink. Hangot ugyan nem adtak ki, de tudtuk úgy tartani, mint egy harmonikát és dobot.  Megegyeztünk a Gáborral, hogy melyik számot játsszuk, tökéletesen együtt kezdtük el, kiállásoknál egyszerre tartottunk szünetet, és fejeztük be a szám végén a „zenélést”. Én a puha textil részén doboltam, ő a keményebb széleire képzelt billentyűket nyomta le: gyakorlatilag ugyanazt csináltuk, ugyanúgy, mint otthon a hangszereken, csak hang nélkül, és mégis működött.   

Gábor nagyszerű szervező, diplomata, nagyon szépen ellátja a zenekar körüli teendőket munka mellett is, noha sok idejét elveszi a szervezőmunka, ezért igyekszem a keze alá dolgozni, segíteni, amiben tudok.

Ha valaki zenélni tud, az nem elég, kell a zene felé egyfajta alázat is, sok-sok kutatás és még több zenehallgatás a stíluson belül.

Milyen hangszeren játszol még?

Egyáltalán nem professzionálisan, de a mi zenénkhez elegendő szinten tudok játszani gitáron és picit basszusgitáron.  Ez a két hangszer ugyan csak kísérő szerepet tölt be azokban a görög zenékben, amiket mi is játszunk, mégis ezen a két poszton volt a legtöbb tagcsere a Mydros-ban. Nagyon nehéz új embert találnunk, hiszen mi - akik a görög zene dallam- és ritmusvilágában nőttünk fel - sem tudjuk mindig maradéktalanul, autentikusan visszaadni az eredeti hangzást, így annak, aki először találkozik a görög zenével, ez még nagyobb kihívást jelent. Ha valaki zenélni tud, az nem elég, kell a zene felé egyfajta alázat is, sok-sok kutatás és még több zenehallgatás a stíluson belül. A harmadik gitárosunk távozása után megegyeztünk, hogy megpróbáljuk ideiglenesen mi pótolni azt az űrt, ami a gitár hiánya miatt keletkezett a hangzásunkban.  Azokban a számokban, amelyekben nagyobb szükség van gitárra, mint dobra, azokban én gitározok, amelyekben pedig buzukira nincs akkora szükség, azokban Niko tölti fel gitárral a hangzást. Az ideiglenes megoldás bevált, és mi így maradtunk. A basszusgitár pótlására is kísérletezünk most egy megoldással, de jobban szeretnénk, ha több hangszeres zenész lenne a zenekarban. Baglamán is szeretek játszani, de sajnos azokban a számokban tudnék pengetni rajta, amikben most gitározom, szóval egy ideje pihentetem ezt a picike, de annál fontosabb hangszert. Nagyon szeretek egy csapat részeként alkotni, soha nem jutna eszembe, hogy a többieket háttérbe szorítva arra törekedjek, hogy elnyomjam a csapatot. Ha mindenáron választani kellene, legszívesebben egy szép tsiftetelit vagy zembekikot játszok el a zenekarral, de nagyon szeretem a 9/8 ütemmutatójú, karsilamas tánc ritmusát is dobolni.  Inkább hangulatfüggő, mikor melyik a kedvencem. Úgy a legnagyobb élmény eljátszani valamit, ha látom, hogy valakiben kellemes érzéseket kelt. Ha például valaki önfeledten, érzelmekkel teli zeimbekikot táncol, akkor minden hangot szeretettel játszok a tiszteletére, de ugyanilyen inspiráló lehet bármi: a tsiftetelire bulizók, a pondoszi vagy más zenére beleéléssel táncolók is ugyanilyen kölcsönhatásba lépnek a zenénkkel. Ülős koncertet ritkábban adunk, de ott is sokszor érezzük a közönség támogatását, hogy kétirányú a kommunikáció köztünk. Ezekért a pillanatokért szeretek a leginkább zenélni.

Aki járt már Mydros koncerten, táncházban, láthatott téged egy nagyon speciális kis dobozon üldögélni, ami szintén dobként funkcionál…

Igen, ez egy afro-perui eredetű hangszer, a cajon, melyet rabszolga zenészek használtak a spanyol gyarmatokon. A rabszolgáknak nem voltak hangszereik, elvették tőlük ezt az örömforrást, így a kezük ügyébe került ládákat használták zenélés céljára. Ma már a flamenco zene egyik meghatározó hangszere. A Mydros zenekarban dobfelszerelés helyett használjuk, a hangja ugyanis kiválóan helyettesíti a lábdobot és a pergődobot.

Érdekes, de az egyik, amit a legjobban szeretek a Mydros-ban, nem célja, csak kedves hozománya volt ennek a dolognak. Ez pedig az, hogy olyan csapat alakult ki, ami olyan, mintha a családom lenne.

A Mydros már nagyon sok éve szerves része az életednek. Mit adott neked? Melyek a legkedvesebb pillanataid?

Érdekes, de az egyik, amit a legjobban szeretek benne, nem célja, csak kedves hozománya volt ennek a dolognak. Ez pedig az, hogy olyan csapat alakult ki, ami olyan, mintha a családom lenne. Bizonyos értelemben együtt nőttünk fel, rengeteg időt töltöttünk és töltünk a mai napig is együtt. Nagy kedvenceim a Mydros nyaralások is, amelyek életre szóló élmények számomra.

Mi határozza meg az úti célt?

Nem egyszerű a szervezés, hiszen közel százan tartanak velünk, és nem mindegyik utazási iroda van arra felkészülve, hogy ennyi embert egy időben, egymáshoz közel helyezzen el, ezért korlátozottak a lehetőségeink. Számunkra nagyon fontos, hogy ezek a nyaralások ne arról szóljanak, hogy mi vagyunk „a zenekar”, és van „a közönség”, hanem mi is ugyanúgy a buli részesei szeretünk lenni. Szeretünk összeismerkedni, beszélgetni az emberekkel, és ez nem csak formaság, tényleg kíváncsiak vagyunk rájuk. Ebből a viszonyból adódóan vannak őszinte visszajelzéseink, mit szerettek és mi nem tetszett annyira egy-egy nyaraláson, ezek alapján próbálunk a kedvükben járni. A szakdolgozatom kutatási alanyai is ők voltak, a témája pedig a nyaralás, így abból is levontunk hasznos következtetéseket. Egyébként az nagyon fontos, hogy mi nem vágytunk soha arra, hogy másként kezeljenek minket, mesterségesen felnézzenek ránk. Tudjuk, honnan indultunk, amíg eljutottunk a teltházas rendezvényekig. Semmi sem hullott az ölünkbe, apránként alakult ki a mai ismertség és népszerűség, amit nagyra becsülünk és hálásak vagyunk érte. Nagyon fontos nekünk a közönségünk, ha bárkinek, akár csak egy másodpercre is adni tudtunk valamit, az nekünk hatalmas öröm.

ritmosaic_smuk_tamas.jpg

Fotó: A RitMosaic

Azonban nemcsak a Mydros az, ami előtérbe kerül az életedben…

Valóban, van egy másik együttesem is, a RitMosaic. Az évek során többször kértek fel arra, hogy dobbal aláfestő zenét játsszak egy-egy eseményen, kísérjek hastáncot, így egyre nagyobb szerelmese lettem a dobolásnak, egyre jobban izgatott, mit lehetne még kihozni ebből a hangszerből. Folyamatosan tanulok, fejlesztem magam, rengeteg arab, görög és egyéb olyan zenét is hallgatok, amelyben a tuberleki meghatározó. Próbálom ezeket a stílusokat vegyíteni, és kialakítani ennek megfelelően a sajátomat. A dob is egy nagyon jó önkifejező eszköz. Abból, ahogy valaki ráüt egy dobra, nagyon sok következtetést lehet levonni magáról az emberről: hogyan nyúl a hangszerhez, milyen erővel üti meg, szégyenlősen vagy hatalmas erővel csap rá. Vágytam tehát arra, hogy legyenek körülöttem olyan emberek, akik osztják a tuberleki és a hasonló ütőhangszerek iránti szenvedélyemet, így találtam rá Francia Danira és Varga Mersére, akik kiemelkedő tehetségei ezeknek a hangszereknek. A kezdeményezés hobbiból indult, nem volt bennünk görcsös akarás, hogy mindenáron zenekart hozzunk össze, ám mégis így alakult. Köztünk nincs hierarchia, mindent felosztunk projectekre, és így is működik a dolog. Nincs közöttünk versengés, mert mindannyian azt csináljuk, amit szeretünk: tartottunk már csapatépítő tréninget, bemutatókat, workshopokat (ahol tanítjuk a hangszeres játék alapjait). Szeretnénk kirángatni a dobot abból a skatulyából, amelybe a társadalom és a hangszer eddigi felhasználása helyezte. Nagyon maximalista a csapat, szeretnénk a legjobbat nyújtani, ezért saját szervezésű, egész estés koncertet még nem adtunk, de nagy lelkesedéssel dolgozunk rajta, hogy valami egyedülállót alkossunk.

Én szeretném, ha mindig úgy tudnék zenélni, hogy várom, hogy színpadra állhassak, hogy ünnep legyen, hogy zenélhetünk. Nem szeretnék belefásulni.

Nem elégedtél meg a zenéléssel, diplomát is szereztél. Miért tartottad fontosnak, hogy civil foglalkozásod is legyen?

A Kodolányi János Főiskola Turizmus - Vendéglátás szakán végeztem, mint turizmussal foglalkozó közgazdász. Szakdolgozatom címe: „A görög zene utazási motivációként történő megjelenése a Mydros együttes nyaralásai során”, kézenfekvő és izgalmas téma volt a nyaralásainkról írni. Az a tapasztalatom, hogy a zenéből itthon is meg lehet valahogy élni, de nem érdemes. Én szeretném, ha mindig úgy tudnék zenélni, hogy várom, hogy színpadra állhassak, hogy ünnep legyen, hogy zenélhetünk. Nem szeretnék belefásulni. Emlékszem, általános iskolás korunkban kipróbáltuk Gáborral és az akkori énekesünkkel, Nórival a „vendéglátózást” kicsiben: napi rendszerességgel játszottunk a Westend City Centerben akkor még megtalálható „To Parathiro” nevű görög étteremben, de néhány hét alatt belefásultunk. Elveszett az öröm. Ha az ember ebből akarja kiszakítani a kenyerét, az olyan, mintha levágná az arany tojást tojó tyúkot. Számomra a zene öröm, ezt az érzést igyekszem megtartani.

Köszönöm, hogy beszélgettünk!

Tudtad-e...

8. rész

gorog_kave_1.jpg

Fotó: Pinterest

...hogy a görög kávé a hosszú élet egyik titka? Ikaria sziget lakói részt vettek abban a kutatásban, melyben a fekete nedű hatásait vizsgálták. Köztudott, hogy a világon ezen a földdarabkán a legmagasabb az átlagéletkor, tudósok egy csoportja pedig úgy véli, hogy ebben igen jelentős szerepet játszik az itt fogyasztott kávé. Jótékony hatásai között szerepel a szív-és érrendszeri egészség megőrzése, a normál értékű vérnyomás megléte, illetve a diabétesz, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentése. Természetesen túlzásba sem szabad esni, és az sem elegendő, ha reggeli gyanánt csupán kávét fogyasztunk.

-mk-

Koufonisia, a Kikládok rejtett kincse

Miliosz Katalin írása

koufonisia_1.jpg

Nem árt szem előtt tartani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a következő nyaralás tervezését, és valljuk be, ez igencsak fel tudja dobni a hidegebb, zord napokat

Különösen jó, ha előbb kezdünk el ötletelni egy olyan úti cél esetében, ami nem szerepel a legismertebb üdülőhelyek között. Ilyen például a mesés Koufonisia, a Kikládok egyik gyöngyszeme.

Valóban nehéz világraszóló hírnevet szerezni olyan szomszédok mellett, mint Santorini vagy Mykonos. Ám Koufonisia sem kevésbé gyönyörű, klímájának kedvező hatásai nem maradnak el a mellette fekvő szigetekétől, és itt is rendkívül barátságos és vendégszerető helyiek kínálják a nemcsak szemet gyönyörködtető, de igazán ínycsiklandozó termékeiket.

Ahogy az a Kikládok családtagjaira oly jellemző, itt is a fehérre meszelt falak között megbúvó ablakok nyitnak csodás panorámát az égszínkék tengerre. A homokos strandok minden nyaraló álmát valóra váltják. A bőség zavara nem enged választani a sok-sok taverna közül, melyek nagy része csodás kilátást biztosít a hullámokra. De a kirándulni, túrázni vágyók is megtalálják itt a számításaikat, igen jó kis barangolásokra van itt lehetőség.

koufonisia_2.jpgSokan persze nem tudják, hogy Koufonisia valójában két szigetből áll: Pano Koufonissiből, mely több lakóval is büszkélkedhet, és turisztikai létesítményekkel is rendelkezik, valamint Kato Koufonissiből, mely teljesen lakatlan, viszont igen népszerű az egy napos kirándulások alkalmával, mikor is a turistahajók itt állnak meg, hogy utasaik csobbanhassanak egyet a hűsítő habok között.

Természetesen aki szeretné először egy rövid kirándulás keretein belül felfedezni a szigetet, és éppen a környéken nyaral, lehetősége van hajóra pattanni, és Naxos vagy Amorgos kikötőiből útnak indulni. És ha már erre járnak, kár lenne kihagyni a többi, szintén a Kis-Kikládok csoportjába tartozó Donoussát, Schinoussát és Irakliát.

Ám garantáltan nem bánja meg, aki a hosszabb nyaralását szervezi Koufonisiára. A Naxos-tól délre fekvő sziget valójában a nyugalom paradicsoma, mely garantálja a teljes kikapcsolódást és feltöltődést. Ehhez persze kell az, hogy ne egy nyüzsgő, szállodáktól és bároktól hemzsegő helyre érkezzen a nyaralni vágyó. Persze Koufonisia fő kikötőjében minden megtalálható, ami a kényelmet szolgálja, boltok, tavernák és szállások állnak rendelkezésére, mégis minden megmaradt az élhetőség, a kellemes csend és nyugalom határánál.

Koufonisia vagy más néven Hora városkája nem olyan meglepő módon magán viseli a Kikládokra oly jellemző stílusjegyeit; a fehérre meszelt házak által övezett szűk kis utcák rengetegét. A hotelek és apartmanok többsége persze itt helyezkedik el. Strandolásra itt is van lehetőség: Megali Ammos-on biztos, hogy mindig lesz üres hely a parton. Ugyan ezen a szigeten valóban nem sokall be az ember a tömegtől és a zajtól, de ha már valaki itt tölti az idejét, érdemes felfedeznie a környéket is.

koufonisia_4.jpg

Akár a túrázás közbeni felüdülésre, akár csak a lubickolás élvezete miatt érdemes végigzarándokolni a sziget strandjain. Jó hír, hogy a távolságok igen elhanyagolhatóak, pár kilométeren belül akár több meseszép partszakaszt is találhatunk. Ilyen például a Horától mindössze 1 km-re fekvő Finikas, vagy a 1,5 km-re lévő Fanos. A strandok többsége homokos, a víz pedig kristálytiszta. A szigeten több helyen teret engednek a nudizmus kedvelőinek, így aki szeretné inkább mellőzni ezeket a helyeket, nyugodtan hagyja ki Porit, Nerot és Platia Poundát. Mivel a környéket szerencsére még elkerülte a turisták hada, így nem túl nehéz olyan partszakaszba botlani, melyet még teljes egészében a természet ural és mellőz mindenféle mesterséges kialakítást.

A búvárkodás szerelmeseinek mindenképpen érdemes elzarándokolni Platia Poundába, ugyanis a megszokott homokos szakasz mellett itt sziklás részek is találhatóak, melyeken gazdag élővilág fedezhető fel, és már érdemes a hullámok alá bukni. Szintén megér egy kis sétát a Pori közelében található barlangok vidéke, ahol a türkiz árnyalatú víz szinte teljesen átlátszó. Gala kis strandjánál pedig egy szűk kis szoroson keresztül a nyílt tengerre evickélhetünk.

Koufonisia valóban az a hely, ahol elveszti az ember az időérzékét – természetesen csakis pozitív értelemben-, de igazából nincs is rá semmi szüksége. Felesleges is lenne az órák múlásával foglalkozni, hiszen ez a hely mintha csakis azért született volna, hogy kiragadja az embereket a rohanós és stresszes mindennapokból. Hagyni kell neki!

 Fotók: Pinterest

Görög zene mindenkinek

7. rész

Hisszük, hogy a görög zene az egyik leggyönyörűbb a világon. Változatossága ámulatba ejtő, számos irányzata közül bárki megtalálhatja a neki tetszőt, mi ehhez szeretnénk segítséget nyújtani időről időre jelentkező zenei ajánlónkkal.

Ez alkalommal a híres zeneszerző, Mikis Theodorakis műveiből álló csokrot ajánljuk.

A vaszilopita

Az Egri Görög Önkormányzat a mai nap ünnepelte Újévi Vaszilopita-ünnepét, amely hagyomány bár január 1. napjához, az újév napjához kötődik, az esemény apropójából ma szólunk róla.

vasilopita_1.jpg

Fotó: Pinterest

A vaszilopita tehát újévi étel, minden más pitától a belehelyezett pénzérme, a flouri különbözteti meg, amelyet aki megtalál, szerencsés lesz egész évben.

A flouri története régmúlt időkre nyúlik vissza, számos legenda kötődik eredetéhez. Ezek egyike, hogy Szent Vaszilisz püspök egyházmegyéjében adományokat gyűjtött a szegények részére. Az adomány összegyűlt, ám ezt követően Szent Vaszilisz sokat törte a fejét, hogy hogyan adhatná azt át úgy, hogy közben ne sértse meg a szegényebb sorsúakat. Így hát megbízott néhány nőt, hogy süssön édes kenyereket, s azokba rejtették az aranypénzt.

A vaszilopitát hagyományosan a család feje szeli fel, három keresztet vetve a pitára. Egy szelet Krisztusé, egy szelet a házé, a maradékot pedig annyi szeletre vágják, ahányan körülülik az asztalt.

Ma már ahány ház, annyi szokás, a flouri olyan ízesítésű pitába kerül nagyobb eséllyel, amit a család a legjobban szeret. Megoszlanak a vélemények arról, milyen volt az első vaszilopita, de a többségi álláspont szerint az eredeti vaszilopita édes sütemény volt.

Az Egri Görög Önkormányzat édes vaszilopitájának receptje pedig a következő:

Hozzávalók:

  • 375g cukor
  • 6 tojás
  • 250g sótlan vaj, olvasztva
  • 110ml tej
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 180 ml narancslé
  • 15g vaníliás cukor
  • ½ tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • egy narancs reszelt héja
  • 675g átszitált liszt
  • 200-300 gramm aszalt gyümölcs, ízlés szerint (áfonya, meggy, mazsola stb.)
  • 1 kis pénzérme (megmosva, alufóliába csomagolva)
  • sütőpapír

Elkészítés:

A cukrot a tojásokkal fehéredésig keverjük robotgéppel, majd miközben folyamatosan dolgozik a robotgép, lassan, apránként hozzáadjuk előbb a megolvasztott vajat, majd a tejet, aztán a szódabikarbónával felkevert narancslét (itt vigyázzunk, mert hamar kifut, így célszerű a tálunk felett végezni a keverő műveletet). Ezt követően megy a keverékhez a vaníliás cukor, a szegfűszeg, a fahéj, a reszelt narancshéj, majd apránként a liszt. A végén adjuk hozzá a kis liszttel elkevert aszalt gyümölcsöket (a lisztre a szemek közötti tapadás megszüntetése miatt van szükség). A végén keverjük a masszába az alufóliába csomagolt, előzetesen jól megmosott pénzérmét.

Kenjünk ki egy sütőformát vajjal, majd helyezzünk bele sütőpapírt. A forma alakjától függően 160 fokos előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Kali orexi!

süti beállítások módosítása