Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Koufonisia, a Kikládok rejtett kincse

Miliosz Katalin írása

2018. január 24. - kalimeraeger

koufonisia_1.jpg

Nem árt szem előtt tartani, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a következő nyaralás tervezését, és valljuk be, ez igencsak fel tudja dobni a hidegebb, zord napokat

Különösen jó, ha előbb kezdünk el ötletelni egy olyan úti cél esetében, ami nem szerepel a legismertebb üdülőhelyek között. Ilyen például a mesés Koufonisia, a Kikládok egyik gyöngyszeme.

Valóban nehéz világraszóló hírnevet szerezni olyan szomszédok mellett, mint Santorini vagy Mykonos. Ám Koufonisia sem kevésbé gyönyörű, klímájának kedvező hatásai nem maradnak el a mellette fekvő szigetekétől, és itt is rendkívül barátságos és vendégszerető helyiek kínálják a nemcsak szemet gyönyörködtető, de igazán ínycsiklandozó termékeiket.

Ahogy az a Kikládok családtagjaira oly jellemző, itt is a fehérre meszelt falak között megbúvó ablakok nyitnak csodás panorámát az égszínkék tengerre. A homokos strandok minden nyaraló álmát valóra váltják. A bőség zavara nem enged választani a sok-sok taverna közül, melyek nagy része csodás kilátást biztosít a hullámokra. De a kirándulni, túrázni vágyók is megtalálják itt a számításaikat, igen jó kis barangolásokra van itt lehetőség.

koufonisia_2.jpgSokan persze nem tudják, hogy Koufonisia valójában két szigetből áll: Pano Koufonissiből, mely több lakóval is büszkélkedhet, és turisztikai létesítményekkel is rendelkezik, valamint Kato Koufonissiből, mely teljesen lakatlan, viszont igen népszerű az egy napos kirándulások alkalmával, mikor is a turistahajók itt állnak meg, hogy utasaik csobbanhassanak egyet a hűsítő habok között.

Természetesen aki szeretné először egy rövid kirándulás keretein belül felfedezni a szigetet, és éppen a környéken nyaral, lehetősége van hajóra pattanni, és Naxos vagy Amorgos kikötőiből útnak indulni. És ha már erre járnak, kár lenne kihagyni a többi, szintén a Kis-Kikládok csoportjába tartozó Donoussát, Schinoussát és Irakliát.

Ám garantáltan nem bánja meg, aki a hosszabb nyaralását szervezi Koufonisiára. A Naxos-tól délre fekvő sziget valójában a nyugalom paradicsoma, mely garantálja a teljes kikapcsolódást és feltöltődést. Ehhez persze kell az, hogy ne egy nyüzsgő, szállodáktól és bároktól hemzsegő helyre érkezzen a nyaralni vágyó. Persze Koufonisia fő kikötőjében minden megtalálható, ami a kényelmet szolgálja, boltok, tavernák és szállások állnak rendelkezésére, mégis minden megmaradt az élhetőség, a kellemes csend és nyugalom határánál.

Koufonisia vagy más néven Hora városkája nem olyan meglepő módon magán viseli a Kikládokra oly jellemző stílusjegyeit; a fehérre meszelt házak által övezett szűk kis utcák rengetegét. A hotelek és apartmanok többsége persze itt helyezkedik el. Strandolásra itt is van lehetőség: Megali Ammos-on biztos, hogy mindig lesz üres hely a parton. Ugyan ezen a szigeten valóban nem sokall be az ember a tömegtől és a zajtól, de ha már valaki itt tölti az idejét, érdemes felfedeznie a környéket is.

koufonisia_4.jpg

Akár a túrázás közbeni felüdülésre, akár csak a lubickolás élvezete miatt érdemes végigzarándokolni a sziget strandjain. Jó hír, hogy a távolságok igen elhanyagolhatóak, pár kilométeren belül akár több meseszép partszakaszt is találhatunk. Ilyen például a Horától mindössze 1 km-re fekvő Finikas, vagy a 1,5 km-re lévő Fanos. A strandok többsége homokos, a víz pedig kristálytiszta. A szigeten több helyen teret engednek a nudizmus kedvelőinek, így aki szeretné inkább mellőzni ezeket a helyeket, nyugodtan hagyja ki Porit, Nerot és Platia Poundát. Mivel a környéket szerencsére még elkerülte a turisták hada, így nem túl nehéz olyan partszakaszba botlani, melyet még teljes egészében a természet ural és mellőz mindenféle mesterséges kialakítást.

A búvárkodás szerelmeseinek mindenképpen érdemes elzarándokolni Platia Poundába, ugyanis a megszokott homokos szakasz mellett itt sziklás részek is találhatóak, melyeken gazdag élővilág fedezhető fel, és már érdemes a hullámok alá bukni. Szintén megér egy kis sétát a Pori közelében található barlangok vidéke, ahol a türkiz árnyalatú víz szinte teljesen átlátszó. Gala kis strandjánál pedig egy szűk kis szoroson keresztül a nyílt tengerre evickélhetünk.

Koufonisia valóban az a hely, ahol elveszti az ember az időérzékét – természetesen csakis pozitív értelemben-, de igazából nincs is rá semmi szüksége. Felesleges is lenne az órák múlásával foglalkozni, hiszen ez a hely mintha csakis azért született volna, hogy kiragadja az embereket a rohanós és stresszes mindennapokból. Hagyni kell neki!

 Fotók: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5713601365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása