Korábban, a vaszilopita kapcsán már ejtettünk szót a pitákról. Akkor a hagyományos, édes változat receptjét osztottuk meg veletek, ma pedig azt, amelyet az Egri Görög Önkormányzat Újévi Vaszilopita-Ünnepén is fogyaszthattatok. Elkészítése nagyon egyszerű, próbáljátok ki!
Fotó: Pinterest
Póréhagymás-túrós pita (Prasopita)
Hozzávalók:
- két csomag réteslap (12-12 lapos)
- 2 szál póréhagyma
- fél kg túró
- só, bors
- 4 tojás
- olívaolaj
Elkészítés:
Kevés olajon megdinszteljük a megmosott, karikákra vágott póréhagymát, majd amikor kihűlt, összekeverjük a túróval, valamint a 4 tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsi alját megkenjük olívaolajjal, majd egy réteslap következik, azt is megkenjük olívaolajjal, majd ez így folytatódik, míg 12 lapot el nem helyeztünk egymáson. Ügyeljünk arra, hogy az alsó 2-3 réteslapot úgy terítsük le, hogy a tepsi oldalaira is jusson, ez akadályozza meg, hogy kifolyjon a töltelék. Ha mind a 12 lapot lefektettük, erre kerül rá a töltelék, majd a maradék 12 réteslapot egyenként olajozva a töltelék tetejére helyezzük, a felső lapot is megkenve olívaolajjal. Villával kicsit megszurkáljuk, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 35-40 percig sütjük.
Kali orexi! Jó étvágyat!
Ha neked is van egy jó pitarecepted, kérünk, oszd meg velünk! Köszönjük!