
Kép: Pinterest
A vaszilopita elválaszthatatlan része a görög újévnek, így tegnap a honlapunkon már mutattunk Nektek egy édes változatot.
Most egy sós, póráhagymás-fetás változatot (prasopita) mutatunk, a pénzérmét, flourit el ne felejtsétek elrejteni benne!
Hozzávalók:
- két csomag réteslap (12-12 lapos)
- 2 szál póréhagyma
- fél kg túró
- 10 dkg fetasajt
- só, bors
- 4 tojás
- olívaolaj
Elkészítés:
Kevés olajon megdinszteljük a megmosott, karikákra vágott póréhagymát, majd amikor kihűlt, összekeverjük a túróval, valamint a 4 tojással, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsi alját megkenjük olívaolajjal, majd egy réteslap következik, azt is megkenjük olívaolajjal, majd ez így folytatódik, míg 12 lapot el nem helyeztünk egymáson. Ügyeljünk arra, hogy az alsó 2-3 réteslapot úgy terítsük le, hogy a tepsi oldalaira is jusson, ez akadályozza meg, hogy kifolyjon a töltelék. Ha mind a 12 lapot lefektettük, erre kerül rá a töltelék, ebbe rejtjük el az alufóliába csomagolt pénzérmét, majd a maradék 12 réteslapot egyenként olajozva a töltelék tetejére helyezzük, a felső lapot is megkenve olívaolajjal. Villával kicsit megszurkáljuk, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 35-40 percig sütjük.
Igyekezzünk úgy felvágni, hogy az érme egyik szelet szélén se látszódjon, ha mégis, toljuk beljebb a töltelékbe.
Kali orexi! Jó étvágyat!