Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Európa legidősebb hídja

2021. július 30. - kalimeraeger

legidosebb_hid_gr.jpeg

Kép: www.greekreporter.com

Hol máshol is lenne, mint Görögországban?

A Peloponnészoszi-félszigeten található építményről úgy tartják, ez lehet a kontinens legöregebb ilyen alkotása. Az a csodálatra méltó benne, hogy a mai napig használatban van.

Az Arkadiko-híd vagy más néven Kazarma-híd a mükénéi korból származik és a Tirünszt és Epidauroszt összekötő úthoz közel található. Annak ellenére, hogy a rajta való áthaladás csak gyalogosok számára engedélyezett, van, aki autójával is használatba veszi. A környék fontos és kiemelkedő eleméről van szó, mely funkcióját tekintve is fontos ezen a területen.

A híd megszületése körülbelül Kr. e. 1300-ra vezethető vissza, célja pedig az volt, hogy Epidauroszt összekösse Mükénével, egy fontos katonai út részét képezve ezáltal. Méretét tekintve alkalmas volt lovaskocsik számára is, így valószínű, hogy fegyverhordozás vagy áruszállítás is bonyolódott rajta keresztül.

A legérdekesebb mégis az, ahogyan ezt az építményt kivitelezték. A híd évezredek óta stabilan áll annak ellenére, hogy a kövek közé semmilyen kötőanyagot nem tettek. Nemcsak a mészkövek súlya, de a szimmetria is rásegített arra az évek során, hogy a szerkezet ennyire megingathatatlan legyen.

A híd 22 méter hosszú, 5,6 méter széles és 4 méter magas. Több hozzá hasonló is megtalálható a környéken, melyek hasonló időből származhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5516643490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása