Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az Akropoliszra néző kilátást blokkoló athéni szállodának le kell bontania a legfelső szinteket

2023. augusztus 31. - kalimeraeger

coco_mat_athen_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Görögország legfelsőbb bíróságának döntése értelmében egy Athén központjában található szállodának három hónapja van arra, hogy lebontsa az Akropoliszra nyíló kilátást akadályozó két legfelső emeletét.

Az Akropolisz lábánál, a Koukaki negyedben található Coco-Mat Athens BC-t az Államtanács arra kötelezte, hogy végezze el a vonatkozó vizsgálatokat, és a következő három hónapon belül bontsa le az épület felső két emeletét. Az Idegenforgalmi Minisztérium emellett visszavonta a szálloda engedélyét, amíg nem hajtja végre a bírósági végzést.

A Ble Kedros, az épületet birtokló ingatlancég bejelentette, hogy fellebbezni fog a bírósági ítélet és az Idegenforgalmi Minisztérium döntése ellen.

A szálloda - amelynek "lélegzetelállító terasza" volt értékesítésének központja - 2019-ben nyitotta meg kapuit. A tízemeletes létesítmény miatt feldühödött polgárok - akik kilátása így megszűnt a fellegvárra -, a legmagasabb bíróság elé vitték az ügyet.

Görögország magassági korlátozásokat vezetett be az athéni Akropolisz közelében lévő épületekre. A különleges előírások és korlátozások célja az Akropolisz és környéke történelmi és esztétikai jelentőségének megőrzése. A szándék az, hogy megvédjék a fellegvárra nyíló kilátást, és biztosítsák, hogy a modern épületek ne árnyékolják be és ne rontsák az ország leghíresebb nevezetességének látványát.

A szálloda egyike volt annak a két fejlesztésnek, amely 2019 februárjában feldühítette a szomszédokat, miután 12,5 méterrel túllépte az övezet 24 méteres épületmagassági korlátozását.

Görögország legfelsőbb bírósága, az Államtanács azóta kimondta, hogy a jövőben a területen lévő építményeknek legfeljebb 21 méteresnek szabad lenniük. Az ítélet azután született, hogy a bíróság visszavonta egy még nagyobb szálloda építési engedélyét, amelyet három mélygarázzsal és egy medencés kerttel a tetején akartak felépíteni a területen.

A helyiek arra is hivatkoztak, hogy az építmény a fellegvár történelmi régiója, az UNESCO világörökség részeként ismert Akropolisz közelében található.

A 2019-es közfelháborodás arra sarkallta az illetékes minisztériumokat, hogy vizsgálják meg az övezeti előírások olyan kiskapuit, amelyek lehetővé tennék az ilyen jellegű intézkedéseket. "Amikor az Akropolisznak kárt okoznak, lényegében a mi civilizációnknak is kárt okoznak" - mondta akkor Lina Mendoni, görög kulturális miniszter. "Az Akropolisz egy szimbólum. Nem egyszerűen egy emlékmű".

Azóta az athéni várostervezés két bírságot szabott ki a Ble Kedrosra a szálloda miatt. Az első, 4,7 millió eurós bírság a szálloda legfelső emeleteinek megépítésére vonatkozik, a második 2,3 millió eurós a bontás késedelme miatt. Ez utóbbit várhatóan minden olyan évben, amikor az illegális építkezéseket nem bontják le, újra ki fogják szabni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5318205003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása