Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hatalmas park épül Athénban

2023. szeptember 20. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Az athéni városi tanács egyhangúlag jóváhagyta egy hatalmas városi park létrehozásának terveit Votanikos külvárosában, ahol jelenleg többnyire üresen álló, romos raktárak és ipari létesítmények találhatók.

A parkban 3.563 újonnan ültetett fát - örökzöld és lombhullató fajták keverékét - és 102.000 cserjét ültetnek majd.

Kostas Bakoyannis athéni polgármester azt mondta: "Athén modernkori történelmének legnagyobb parkját kapja".

"Lépésről lépésre védjük az eddig védtelen várost az éghajlati válság okozta veszélyekkel szemben" - tette hozzá.

A Votanikos Parkban esőkertek, mesterséges dombok és egy 950 négyzetméteres tó is helyet kap. Ezzel a parkkal lezárul az athéni hatalmas zöld tüdők létrehozásának ciklusa, hozzájárulva a város ellenálló képességének növeléséhez az éghajlati válsággal szemben.

A projekt célja a történelmi olajfaliget újjáélesztése, a városi biodiverzitás növelése és fészkelőhelyek kialakítása a városi élővilág számára. A parkot aprólékosan úgy tervezték meg, hogy ideális mikroklimatikus feltételeket teremtsen, hűvös természeti környezetet kínálva a látogatóknak.

A parkban görög növényeket, mediterrán cserjéket és autonóm természetes regenerálódási helyszíneket alakítanak majd ki. Emellett esőkerteket és különböző vizes elemeket is tartalmaz majd, kiegészítve a látogatók környezettudatos és oktató jellegű élményét. A biológiai sokféleség, mind a növény-, mind az állatvilág tekintetében, kiemelt figyelmet kap a területen.

A parkban emellett a projekt törmelékéből és aggregátumokból épített dombok is helyet kapnak, csökkentve ezzel az anyagelszállítás szükségességét és hozzájárulva a projekt ökológiai fenntarthatóságához. A központi terek és a frissítőhelyek kialakítása során a vízáteresztő képességet és a természetes hangulatot helyezik előtérbe.

A Votanikos ad majd otthont Görögország legnagyobb futballstadionjának is, amely negyvenezer férőhelyes lesz. Bakogiannis 2022-ben jelentette be, hogy a projekt megvalósul, és az építkezés három évig fog tartani.

A Panathinaikos és az athéni önkormányzat közötti megállapodás legjelentősebb része az volt, hogy a csapatnak fel kellett ajánlania az Alexandras sugárúton található Apostolos Nikolaidis Stadiont az új stadionért cserébe. Az arénák megépítése után a Panathinaikos kilencvenkilenc évig lesz a teljes Votanikos Sportkomplexum tulajdonosa. Az új labdarúgó-, kosárlabda- és röplabdaaréna, valamint az egyéb létesítmények 2026 elejére készülnek el.

Az új Panathinaikos stadion építésével és a jelenlegi stadion eltávolításával a központi Alexandras sugárútról, a területet zöld területté alakítják át.

Az Alexandras sugárúton kialakítandó park célja a terület mikroklímájának javítása és a városi hősziget jelenségének csökkentéséhez való hozzájárulás.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3218216955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása