Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az Akropolisz az örökség megőrzésének a mintája az UNESCO szerint

2023. április 21. - kalimeraeger

akropolis_puzzle_1_pb_3.jpg

Kép: Pixabay

Az UNESCO Világörökségi Központja (WHC) és a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) által összeállított jelentés szerint az athéni Akropolisz általános állapota „kiváló és nagyon jól megőrzött”.

A WHC által kiadott 70 oldalas jelentés rámutat arra, hogy az Akropolisz Műemlékvédelmi Bizottságának 1975-ös megalakulása óta a Fellegváron végzett állagmegóvási és helyreállítási munkák részletes tanulmányokon alapszanak, míg a döntéshozatalon elismert, nagy tudású szakemberek dolgoznak, akik teljes és részletes folyamatot visznek véghez az állam felügyelete mellett.

A jelentést olyan tudósok állították össze, akik 2022-ben jártak Görögországban, akkor, amikor heves, nyilvános vita folyt az Akropoliszon végrehajtott újításokról. Ezek magukban foglalták a mozgáskorlátozottak számára új, cementtel borított útvonalakat, a liftet és az emlékmű új megvilágítását.

A jelentés szerint a Fellegvár útvonalainak sokat vitatott helyreállítása és kiszélesítése nem volt negatív hatással az emlékműre, bár néhány döntés és kivitelezés megkérdőjelezhető.

„A meglévő utak felújítása és bővítése nincs negatív hatással az Akropolisz Kiemelkedő Egyetemes Értékére (OUV). Az ősi szikla, amelyen az Akropolisz emlékművei találhatók (a szikla), jól védett, mivel a burkolat párnázott, és nincs közvetlenül a szikla felszínéhez kötve” – áll a jelentésben.

A riport ugyanakkor megjegyzi, hogy a burkolóanyag kinézete (textúrája, színe) és az utak szélessége jobban is illeszkedhetne az Akropolisz környezetéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1318107708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása