Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Egy francia nő visszaszolgáltatta az Akropolisz egy márványtöredékét

2023. július 14. - kalimeraeger

akropolis_9_pb.jpg

Kép: Pixabay

Egy francia nő önként adta vissza az athéni Akropoliszon található Erekhtheion márványtöredékét, amely most visszakerül Franciaországból Görögországba.

A töredék a Kr. e. 5. századból származik, és az athéni Akropolisz északi oldalán található Erekhtheion művészi domborművének része volt.

A töredék hivatalos átadására a franciaországi Lyonban került sor.

Jacqueline Junelles az 1970-es évek óta birtokolta a márványtöredéket, de úgy döntött, hogy Jean-Claude Mossiere művészettörténész segítségét kéri az értékes ókori görög építészeti és művészeti alkotás visszaszolgáltatásához.

A töredék hivatalos átadási ceremóniáján, Lyonban Emmanuelle Darmon, Rhône prefektusa és Marc Droupe, az Auvergne-Rhône-Alpes régió kulturális ügyekért felelős regionális igazgatója vett részt.

Lina Mendoni kulturális miniszter a történelmi tárgyak Görögországba történő hazaszállításával kapcsolatban elmondta: "Az országunkból illegálisan kivitt kulturális javak hazaszállítása politikai prioritás. Minden önkéntes régiségvisszaszolgáltatás.... külön örömöt és nagy megelégedettséget okoz számunkra".    

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9918166686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása