Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Nagy Sándor első otthona megnyitja kapuit

2020. október 19. - kalimeraeger

pella_p_1.jpg

Kép: Pella

A Kulturális Minisztérium úgy saccolja, hogy a következő nyáron már fogadhatja látogatóit az a palota, ahol a nagy hódító meglátta a napvilágot.

Amikor a pellai épület mozaikjait 1957-ben felfedezték, senki nem tudta, hogy ez az a palota, ahol az uralkodó felcseperedett. Az épülettől nem messze található arénában a többi gyerekkel játszott, sportolt, edzett a trónörökös, a világ későbbi meghódítója.

„A palota kívülről nem keltett különösebb feltűnést, belső terében tartották a különböző rendezvényeket, illetve itt volt a trónterem, ha használhatom ezt a kifejezést” – nyilatkozta Elisavet Tsigarida, a pellai múzeum igazgatója. A munkálatokat 2021 nyarára le szeretnék zárni, hogy a nevezetesség megnyithasson az érdeklődők előtt.

A látogatók az épület földszintjét vehetik szemügyre, de tervben van egy digitális túra kidolgozása is, melyet 2023-tól élvezhetnek az ide érkezők. Ezen a virtuális sétán nemcsak a palotát, de az egész, hét épületből álló komplexumot is szemügyre lehet majd venni.

„A teljes terület 70 hektár. Pella akkoriban a Makedón Királyság fővárosa volt. Az eredeti palota kisebb volt, de Nagy Sándor hadjárata után kibővítették. A Kr.e. 320-250 közötti időszak Makedónia fénykora volt, a palota fényűzést sugallt, a birodalom pedig az akkori világ egyik legfontosabb állama volt.” – mondta Tsigarida.

Az épületet a rómaiak fosztották ki Kr.e. 168-ban, mikor leigázták a makedónokat.

„A rómaiak nem tették tönkre a várost, de kirabolták a palotát, ahol természetesen értékes kincsek lapultak. Sőt, hogy erejüket fitogtassák, a királyi családot rabszolgákként Rómába hurcolták” – mesélte az igazgatónő.

Ezt követően a valamikor csillogó palota elhagyatottá vált. A város a római idők alatt is lakott maradt, itt haladt keresztül a nyugatot kelettel összekötő út (Egnetia Odos = modern út).

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7116246278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása