Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újra megnyitotta kapuit az a görög palota, ahol Nagy Sándor király lett

2024. április 02. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök a napokban megnyitotta a macedóniai Aigaiban II. Fülöpnek, Nagy Sándor apjának a felújított palotáját. Ez ugyanaz a palota, amelyben 2300 évvel ezelőtt Nagy Sándor király lett.

"A palota kulturális és nemzeti jellegű, mert megerősíti Macedónia görög időtállóságát az évszázadok során" - mondta Mitsotakis.

"A mi vállalásunk az, hogy Aigai hivatkozási pontként őseink nagyságának mérföldkövévé, de egyben modern életünk részévé is váljon. Ez a csodálatos régészeti park a gazdasági fejlődés katalizátorává válhat és kell válnia Vergina, Imathia és egész Makedónia régiója számára" - tette hozzá.

Nagy Sándor apjának, II. Fülöpnek (Kr. e. 359-336) a palotája a makedón király fővárosának, Aigai-nak a központi eleme. A klasszikus Görögország legnagyobb épületének tartják, a palotaegyüttes közel 15 000 négyzetmétert foglal el. Az épület egyszerű kialakítású, mégis rendkívül funkcionális, fényűző anyagok, építészeti leleményesség és elegancia jellemzi.

Jellemzői közé tartozik többek között a monumentális bejárat (propilon), amely egy szentélyre emlékeztet; a homlokzaton lévő lenyűgöző, kétszintes stoák, amelyek kilátást nyújtottak a városra és amelyeket a közönség is használhatott; a nagy oszlopcsarnok (perisztil), amelyet szimpóziumokra használtak; a Herkulesnek szentelt tholosz, valamint egy könyvtár/archívum.

A palota épülete a közhatalom gyakorlásához szükséges valamennyi funkciónak otthont adott. Mindkét oldalán 16 dór oszlop veszi körül, amelyet Aigai nagy perisztiliumaként ismerünk, és egy négyzetet alkot, ami egyedülálló építmény. Fajlagos alapterülete 4000 négyzetméter, és legalább 8000 ember befogadására volt alkalmas.

Az építkezés a Kr. e. 4. század közepén kezdődött, és Kr. e. 336-ra fejeződött be, amikor II. Fülöpöt meggyilkolták, amint belépett a közeli színházba. A nagy peristylionban fiát, III. Alexandert a makedónok királyává nyilvánították, és ezzel olyan pályát indítottak el, amely megváltoztatta a világot.

A palota a Kr. e. 2. század közepén pusztult el, miután a rómaiak Kr. e. 148-ban feloszlatták a királyságot. Az évszázadok során építőanyagait kifosztották, mígnem az 1865-ben megkezdett és az 1950-es években megszakításokkal folytatódó ásatások során újra felfedezték.

A rekonstrukciót 2007-ben kezdte meg az Imathia Régiségek Ephorátusa, és 2023-ig tartott. Több európai uniós finanszírozási programból finanszírozták, összesen 20,3 millió euróból. A munkálatok kiterjedtek a műemlék karbantartására, szerkezeti támogatására, restaurálására és újjáépítésére.

A restaurálási projektet kiterjesztették a környező komplexumra (a 15 000 négyzetméteres területre) és az azon túli területre (közel 25 000 négyzetméter). A teljes területen több ezer hordozható lelet és kőből készült építészeti elem (több tízezer) feltárását és nyilvántartását végezték el, valamint a múzeum átriumának tetőszerkezete egy részének helyreállítását is, de földtámasztó munkálatokra is sor került.

Dr. Angeliki Kottaridi volt a teljes projekt tudományos és adminisztratív felügyelője annak minden szakaszában, egy olyan csapat segítségével, amelynek tagjai között volt építőmérnök, építész, régészek, restaurátorok és kézművesek. A helyszínen különböző időpontokban mintegy 70-160 ember dolgozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1018368929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása