Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A Meteorák és a Pindosz az UNESCO új globális geoparkjai

2024. május 02. - kalimeraeger

meteoras_csend_2.jpg

Kép: Pixabay

A Meteorákat és Pindoszt az UNESCO globális geoparkjává nyilvánították.

A Meteora Pyli Geoparkot az UNESCO Globális Geoparkok hálózatának részévé nyilvánították, így a világ 48 országában található 213 geopark egyike lett.

A park egy 18 új geoparkból álló csoport tagja, amelynek felvételét nemrég jelentették be a Thesszália régió, a Természeti Környezetvédelmi és Éghajlatváltozási Ügynökség (N.E.C.C.A.), a Trikala Kamara, a Trikala Fejlesztési Ügynökség (KENAKAP S.A.) és a Meteora és Pyli települések által benyújtott pályázatot követően.

Lefteris Avramopoulos, Meteora polgármestere üdvözölte a hírt, és elmondta, hogy ez a régiót a geoparkok globális térképére helyezte, és kiemelte a geoparkok szerepét a helyi közösségek szolgálatában, segítve a geológiai örökség megőrzését és a növekedés fenntartható megközelítését.

"Ez egy jelentős elismerés, amely új utakat nyit, és megerősíti a fejlesztési lendületet a turisztikai szezon meghosszabbítása érdekében a minőség és a fenntarthatóság szempontjából" - nyilatkozta, és köszönetet mondott az eredményben részt vevő valamennyi ügynökségnek.

A 2 409,5 négyzetkilométeres területet lefedő Meteora Pyli UNESCO Globális Geopark egyedülálló tájáról és természeti környezetéről, valamint gazdag biológiai sokféleségéről, geológiai emlékeiről és geodiverzitásáról nevezetes.

A festői Thesszália régiójában, a görög szárazföld közepén fekvő Meteora Pyli UNESCO Globális Geopark a 300 méter magasra nyúló homokkőoszlopairól híres. Az "ég oszlopai" tetején állnak a 13. és 16. század között épült ikonikus bizánci kolostorok. Ezeket 16. századi freskók díszítik, amelyek a posztbizánci festészet fejlődésének kulcsfontosságú szakaszát jelzik, és betekintést nyújtanak a régió gazdag vallási történelmébe és művészeti örökségébe.

A Thesszáliai-síkság északnyugati szélén, Kalambaka városának közelében, a Pineios folyó és a Pindosz-hegység közelében fekvő Meteora az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.

A mintegy huszonöt millió évvel ezelőtt, a hatalmas tektonikus mozgások eredményeként az égbe lökött tengerfenék részeként keletkezett Meteora sziklák olyan tájat hoztak létre, amely olyan, mintha egy tündérmeséből származna.

A geopark egyéb geológiai csodái közé tartoznak a kalambakai Tafoni-képződmények, amelyekben az évezredes erózió által a sziklába vájt méhsejt alakú időjárási mintákat láthatunk.

A geopark nyugati részén a Pindosz-hegység a biológiai sokféleség és a természetjárás szerelmesei számára nyújt menedéket a sziklás csúcsokkal, rétekkel, buja erdőkkel és kanyargó folyókkal.

A régió egyedülálló terepén túrázva a látogatók ritka növényfajokkal találkozhatnak, köztük a khalkedoni liliommal (Lilium chalcedonicum) és a Centaurea kalambakensis nevű endemikus chasmophytával, amelyek a terület sajátos mikroklímájában élnek.

A Pindosz-hegység nagyjából 160 km hosszú, és a legnagyobb magassága 2637 méter (Smolikas-hegy).

Mivel Thesszália és Ipirosz határán húzódik, a Pindosz-hegységet a köznyelvben Görögország gerincének nevezik. A hegység a görög-albán határ közelében, Dél-Albániában húzódik, belépve az észak-görögországi Ipirosz és Macedónia régióiba, egészen a Peloponnészosz északi részéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7518395437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása