Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország részlegesen megnyitotta az Amphipolis-i sírt

2023. október 13. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

9 évvel a feltárása után korlátozva, de látogatható a műemlék.

Kezdetnek tudósok, kutatók, oktatók, utazásszervezők és Serres regionális egységének helyi közigazgatási munkatársai ötfős csoportokban, egy őr vagy régész kíséretében kaptak lehetőséget, hogy meglátogassák a Kasta sír belsejét és megcsodálják annak díszítését.

Lina Mendoni kulturális miniszter szerint - aki ellátogatott a helyszínre -, a látogatók a műemlék több részletét is csodaszép állapotban tekinthetik meg, hiszen a márványt újraillesztették, a bejáratnál álló szfinxeket és a Kariatidákat szépen restaurálták.

Ezeken kívül a látogatók bizonyos távolságból a temetkezési árkot is megszemlélhetik, amely méretében és felépítésében is lenyűgöző.

A temetkezési emlékmű 2027-ben nyílik majd meg a nagyközönség előtt, a tervezetthez viszonyított öt éves késéssel, ekkora készül el ugyanis az összes szükséges infrastruktúra, a környező terület helyreállítása és regenerálása.

Az Amphipolis-sír a valaha felfedezett legnagyobb temetkezési hely Görögországban, ehhez képest II. Macedón Fülöp, Nagy Sándor atyjának verginai sírhelye eltörpül.

Mérete és építési költsége miatt kezdetben úgy hitték, Nagy Sándor sírhelye lehet, ezt azonban a szakértők később elvetették, mivel a rendelkezésre álló történelmi feljegyzések szerint a nagy hódító végső nyughelye az egyiptomi Alexandriában van. Van, aki úgy véli, hogy a sírt Nagy Sándor legkedvesebb barátjának, Hephaistionnak építették, mások szerint az anyja nyugszik itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8218234429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása