Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Nagy Sándor arcának rekonstrukciójáról rántották le a leplet

2023. november 03. - kalimeraeger

A Royalty Now Studios a Youtube-on mutatja be egy friss elgondolását annak, milyen lehetett a legendás görög király és hadvezér, Nagy Sándor arca a valóságban.

A kutatók gyakran használták a modern technológiát és a történelmi feljegyzéseket, hogy a fennmaradt mellszobrok alapján megpróbálják meghatározni, hogyan nézhetett ki valójában az i. e. 356-ban született és i. e. 323-ban elhunyt Nagy Sándor arca.

Rövid, de lenyűgöző élete során Alexandrosz hatalmas birodalmat hozott létre, amely Görögországtól Északnyugat-Indiáig terjedt.

Az Aegae régészeti lelőhelyen, II. Fülöp, Alexandrosz apjának sírjánál található vadászjelenetet ábrázoló freskó az egyetlen ismert, fennmaradt ábrázolás, amely Alexandrosz életében, a Kr. e. 330-as években készült. A korabeli érmék és a Pompejiben feltárt híres, i. e. első századi Alexander-mozaik "egyenes orral, enyhén kiugró állkapoccsal, telt ajkakkal és mélyen ülő szemekkel ábrázolja őt az erősen hangsúlyos homlok alatt" - írja Krzysztof Nawotka a Cambridge Scholars Publishing 2010-ben megjelent Nagy Sándor című tanulmányában.

Bár a legtöbb Nagy Sándor-szobor ugyanazokat az arcvonásokat tulajdonítja a fiatal makedón királynak, a szakemberek nem voltak meggyőzőek a hajszínét illetően, mivel az ókori történészek hivatkozásai ellentmondásosak.

Az ókori történetíró, Aelianus (Kr. u. 175 körül - Kr. u. 235 körül) Varia Historia című művében Alexandrosz hajszínét szőkének (görögül: "ξανθὴν") írja le, de ez jelenthetett sárgás, vöröses vagy barnás színt is.

A Royal Now Studios minden egyéb vonást figyelembe véve nemcsak Nagy Sándor új, animált arcrekonstrukciójára tesz kísérletet, hanem egy modern értelmezésére is annak, hogyan nézhetett ki korabeli öltözékben.

Videó: Youtube - Royalty Now Studios

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9618249901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása