Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Filmek az 1821-es görög függetlenségi háborúról

2024. március 25. - kalimeraeger

1821-es_filmek.jpg

Kép: www.greekreporter.com

1821. március 25-én - amikor III. Germanosz beszédet mondott az "Eleftheria I Thanatos" (Szabadság vagy halál) címmel - kezdődött a görög forradalom az országot 400 évig fogva tartó török megszállás ellen. A felkelés Dél-Görögországból indult, ahol a görög forradalom legtöbb hőse lakott.

A görögök felszabadulásáról, amely az ország történelmének egyik legfontosabb pillanata volt, a filmművészetben többször is megemlékeztek. Számos mű világítja meg a görögök szabadságharcát. Ezek a "klasszikusok" jó lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára, hogy megismerjék országuk történelmét, és emlékezzenek elődeik erőfeszítéseire és küzdelmeire.

Az 1821-es forradalomról szóló egyik legnagyobb görög film a "Bouboulina", amelyet 1959-ben forgattak, Kostas Andritsos rendezésében, Irene Papas és Andreas Barkoulis főszereplésével. Ez egy történelmi életrajzi dráma Laskarina Bouboulina tengerészparancsnoknőről, a görög forradalom hősnőjéről, aki összegyűjtötte csapatait és elindította a felkelést Spetses szigetén. Vagyonának és pénzének nagy részét is felajánlotta a görög függetlenségi háborúra, és maga is harcolt az ellenség ellen. Ez a film nagyon pontos, úgy ábrázolja a történelmi tényeket, ahogy azok megtörténtek.

Egy másik említésre méltó film az 1965-ös "I Exodos tou Mesolongiou" (A kijárat Missolonghiból), amelyet Dimitris Doukas rendezett, és amelyben a korszak számos nagy színésze játszott, mint például Manos Katrakis, Tzavalas Karousos és Anna Iasonidou. 1826 áprilisában a görögök felkelést indítottak a törökök ellen, a bátor kivonulást a "szent városból, Missolonghiból". A film a görögök hősiességét és áldozatvállalását mutatja be, hogy felszabadítsák hazájukat az ellenségtől.

A következő a listánkon a híres "Manto Mavrogenous" című film, amelyet Kostas Karagiannis rendezett 1971-ben. Tzeni Karezi, az egyik legismertebb görög színésznő vállalta Manto Mavrogenous szerepét, Petros Fyssoun pedig Demetrios Ypsilantis, a görög forradalom másik nagy alakját alakította. Manto Mavrogenous - néhány évvel a felkelés után, amelyben aktívan részt vett - kéri, hogy kapjon katonai nyugdíjat, és visszaemlékezik a múltjára, Demetrios Ypsilantis herceg iránti szerelmére és ellenségei cselszövéseire. Ez volt az első kísérlet arra, hogy görög epikus háborús filmet készítsenek az 1821-es forradalomról, nagyszerű alakításokkal és történelmi pontossággal.

Végül, de nem utolsósorban az "I megali stigmi tou '21: Papaflessas" (Egy nagy 1821-es pillanat: Papaflessas) című film az egyik legfontosabb görög háborús filmes produkció, amelyet Errikos Andreou rendezett, a főszerepekben Dimitris Papamichael és Alekos Alexandrakis látható. A film az 1821-es görög hős, Gregorios Flessas, azaz Papaflessas életét és munkásságát mutatja be. Ő egy pap volt, aki a görögök törökök elleni felszabadító harca során megszervezte a csapatokat és hadat üzent az ellenségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2318363741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása