Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Több, mint két évezred után újra megnyílik az ókori görög színház Kassopéban

2024. április 12. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Az i. e. 3. században épült Kassope-i színház a Zaloggo déli lábánál található Ipiroszban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Preveza-félszigetre, az Ambrakiai-öbölre, a Jón-tengerre, Lefkada szigetére és az Akarnai-hegységre.

Kassope városát a Kr. e. 4. század közepén alapították a theszproták altörzsének, a kaszopaiaknak a fővárosaként. Kassope-t vagy Kasszopiát Kasszandrosznak az ipiroszi II. Alketasz ellen Kr. e. 312-ben vívott háborújában említik. A város a Kr. e. 3. században virágzott, amikor nagy középületeket építettek. Kassope érméket is vert.

Kr. e. 168-167-ben a római erők által súlyosan megrongált Kassopét Kr. e. 31-ben elhagyták, akkor a megmaradt lakosok Nikopoliszba, a régió új fővárosába települtek át. A látható maradványok között küklopszi falak, agora, színház, polgári épületek és magánházak találhatók.

Az ókori színház két sokszögletű támfallal rendelkezik, amelyeket támpillérekkel erősítettek meg. Ezek támasztják alá a koilon (az ülőhely vagy nézőtér) két végét, amelyet egy közbeeső diazoma (vízszintes járda) választ el két fő  zónára, az alsó huszonnégy sor kőülésből, a felső tizenkét sorból áll - mondja George Riginou régész.

A nézőtér tetején egy szélesebb járdát egy nyílással ellátott külső fal véd, amely valószínűleg megkönnyíti a nézők kijutását a színház felső részéből. Tizenegy lépcső osztja a színházat tíz függőleges ülőhelyzónára, a két szélén lévők fele olyan szélesek, mint a többiek.

A színház zenekara egyedülálló, mivel nem teljes kört, hanem egy félkörnél nagyobb ívet alkot. A szkéné (hátsó színpadi épület) téglalap alakú, két paraszkénia (szárny) szegélyezi, amelyek a zenekar két oldalán húzódnak, és amelyekben a proszkenion (színpad) található, amelynek homlokzatán hat oszlop áll. A színház befogadóképessége körülbelül 5.000-6.000 fő lehetett - teszi hozzá Riginou.

A Diazoma nonprofit szervezet és a Görög Nemzeti Bank (NBG) 2016-ban kampányt indított az ókori színház helyreállítására, amelynek köszönhetően sikerült összegyűjteni az összeget, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a helyszín ismét régi fényében pompázzon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5418378207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása