Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görögországi Thassos ókori színházát fényes fehér márvánnyal állították helyre

2024. április 24. - kalimeraeger

thassos_szinhaz_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Tizenegy év után május közepén, a kiterjedt restaurálási munkálatok befejezését követően újra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt Thassos ókori színháza, amely Görögország egyik legrégebbi ilyen épülete.

A színházat a római kori állapotába állították vissza, és teljesen a sziget kőbányáiban bányászott híres fehér márvánnyal burkolták be.

A Kr. e. 4. században Thassos ókori városától (a sziget jelenlegi fővárosa, Limenas) keletre, egy domb lejtőjén épült ókori színház, amely páratlan kilátást nyújt a tengerre, több mint egy évszázaddal az első felfedezése után új korszakra készül.

A thassos-i színház legrégebbi építési szakasza a hellenisztikus korszak elejére (i. e. negyedik század vége - i. e. harmadik század első negyede) nyúlik vissza. A színház márványhomlokzatú színpadépület volt. Az üléssorok egyszerű márványtömbökből készültek.

A Kr. u. 1. századtól a színházat állatvadászatok és gladiátorviadalok rendezésére használták. A színház arénává való átalakítására a Severusok római dinasztiája idején (Kr. u. 2. század vége - 3. század eleje) került sor.

A monumentális színház helyreállítása talán az egyik legnehezebb technikai projekt volt, amelyet a Kavala-Thassos-i Régiségek Ephorátusa az elmúlt években végzett.

A színház üregét az alapjaitól kezdve feltárták, hogy helyreállítsák a múltbeli károkat, megoldást találjanak a statikai problémákra, és befejezzék azt a fontos infrastruktúrális munkát, amely biztosítja a színház modern, kulturális és művészeti eseményeknek otthont adó térként való működését.

„Az üreg helyreállítási munkálatai rendkívül problematikusnak és az eredetileg tervezettnél sokkal kiterjedtebbnek bizonyultak” - magyarázta az Athén-Macedóniai Hírügynökségnek (AMNA) nyilatkozva a projekt vezetője, Konstantina Panousis régész.

„Amivel Thassos ókori színházában kellett megbirkóznunk, az nagy kihívást jelentett, különösen a márványellátás szempontjából... Az ókori padok anyagának elemzése megmutatta nekünk az ókorban használt márvány típusát és összetételét, és ennek alapján hasonló márványt rendeltünk a sziget egyik kőbányájából” - tette hozzá.

2013-ig, amikor a színházat végleg bezárták a restaurálási munkálatok megkezdése miatt, a színházi ülések fából készültek, és fém emelvényeken nyugodtak, amelyeket az 1990-es években szereltek fel.

A sziget korábbi polgármestere, Kostas Hadjiemmanouil azt mondja, hogy az eredménnyel igazolva érzi magát. „Úgy érzem, hogy megnyertem egy személyes fogadást, és teljesítettem egy Thassos-nak tett kötelezettségvállalásomat, amikor 2010-ben megígértem, hogy kidobom a sziget ősi színházának korhadt rétegelt lemezét, és teljesen fehér thassos-i márványra cserélem.”

Lefteris Kyriakidis jelenlegi polgármester szerint az ókori színház megnyitása a látogatók előtt nagyon fontos fejlemény, és megjegyzi, hogy az önkormányzat rendezvényeket kíván ott tartani, amikor a körülmények lehetővé teszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6118389273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása