Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az olimpiai láng görög útvonala

2024. április 22. - kalimeraeger

olimpiai_lang_4.jpg

Kép: Pixabay

Április 16. és 26. között az olimpiai láng bejárja Görögországot.

A fáklyaváltó programja:

Az első napon, április 16-án, kedden a fáklyafutás az ókori Olimpiából indul, majd Amaliada, Ilida, Andravida, Gastouni, Pyrgos, Zaharo, Filiatra és Pylos városokba tart.

A második napon, április 17-én, szerdán, Pylos-ból indulva a fáklyaváltó eléri Methonit, Spártát, Tegeát, Tripolit, Mükénét, Nafpliont, Nemeát és Pireus-t.

Pireus kikötőjéből április 18-án, csütörtökön a lángot komppal szállítják Krétára, majd légi úton Kastellorizo szigetére. Ugyanezen a napon visszatér Krétára, hogy folytassa a stafétát Agios Nikolaos, Knossos, Heraklion, Rethymno és Hania városokba. Az olimpiai láng az éjszaka folyamán visszatér Pireus-ba.

A negyedik napon, április 19-én, pénteken a lángok Santorini, Naxos és Paros szigetére repülnek, majd visszatérnek Athénba.

Április 20-án, szombaton a váltó az Akropoliszról indul, majd Delphi, Lamia és Volos felé veszi az irányt.

A hatodik napon, április 21-én, vasárnap az olimpiai váltó Volos-ból indul Thessaloniki felé, Larissa, Trikala, Kalambaka és Meteora városokon keresztül.

A hetedik napon Thessalonikiből az olimpiai lángot az ókori Philipi, Kavala, Xanthi, Komotini és Alexandroupolis településekre viszik.

A nyolcadik napon, április 23-án, kedden a láng Eleftheroupolis, Veria, Vergina, Aegai és Ioannina városokba utazik.

Ionaninából a kilencedik napon a váltó Igoumenitsa kikötőjébe és Korfu szigetére utazik tovább.

Április 25-én, csütörtökön Korfuról indul, majd Messolongi, Patra és Korinthos felé veszi az irányt.

Végül, a tizenegyedik napon, április 26-án, pénteken az olimpiai lángot az 1896-os első modern olimpiai játékok helyszínén, a teljes egészében márványból épült athéni Panathinaikos Stadionban tartott ünnepségen adják át a Párizs 2024 szervezőinek.

Az ünnepségen Nana Mouskouri, a 89 éves, világszerte nagy népszerűségnek örvendő görög énekesnő lép fel.

Április 27-én a láng Franciaországba indul a 19. századi, háromárbocos Belem bárka fedélzetén, amelyet mindössze néhány héttel az 1896-os athéni játékok után bocsátottak vízre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2018387517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása