Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Felháborodást váltott ki a görög zenei kvótákról szóló törvényjavaslat

2024. március 07. - kalimeraeger

gramofon_pb.jpg

Kép: Pixabay

A Görög Kulturális Minisztérium görög zenei kvótákat akar bevezetni a szállodák, bevásárlóközpontok, kaszinók, repülőterek és kikötők közös helyiségeiben egy törvényjavaslat szerint, amelyről a parlamentben fognak szavazni.

"A Minisztérium törvényjavaslata ösztönzőleg hat arra, hogy a görög nyelvű dalok gyakrabban kerüljenek lejátszásra. A törvényjavaslat a görög zenei alkotókat is támogatja" - mondta Lina Mendoni miniszter a Skai-nak adott interjúban.

"A globalizált környezetben az angol nyelvű zenét szinte ránk kényszerítették. A görög nyelvű zene terjedése korlátozott. Nekünk, a Minisztériumnak az alkotmány értelmében kötelességünk a művészet védelme. A törvényjavaslat ösztönzők sorozata, és nem  kötelező jellegű" - állította a miniszter.

A kezdeményezés célja a törvényjavaslat szerint "a görög nyelvű zene védelmének és népszerűsítése kereteinek megerősítése", valamint "a görög nyelv védelme és terjesztése".

A törvényjavaslat szerint a közös helyiségekben játszott zene több mint 45 százalékának görög nyelvűnek kell lennie. Mendoni tisztázta, hogy a törvényjavaslat csak arra a zenére vonatkozik, amelyet a szálloda vagy a szállás tulajdonosa a várakozásra alkalmas helyiségekben és a liftekben kíván játszani.

"Ez egy nagyon korlátozott intézkedés" - mondta Mendoni. "Senki sem fog beavatkozni a kávézókban, az étkezőkben, vagy a szobákban történtekbe".

A törvényjavaslat emellett 5 százalékos reklámidő-növelést ír elő azoknak a rádióállomásoknak, amelyek 20 százalékkal növelik a görög zene sugárzását, az állam által finanszírozott filmeket pedig arra kötelezi, hogy 70 százalékban görög nyelvű zenét játsszanak.

Kimondja, hogy az állam által finanszírozott görög audiovizuális és mozifilmek "kötelesek görög nyelvű dalokat vagy görög nyelvű dal zenekari előadását beépíteni a produkció vagy a film teljes zenei beruházásának legalább hetven százalékába".

A március 14-ig konzultáció alatt álló törvényjavaslatban 2000 és 20 000 euró közötti pénzbírsággal sújtják majd azokat, akik megszegik a vonatkozó rendelkezéseket.

A törvényjavaslatot az idegenforgalmi ágazat felháborodással fogadta.

"Kellemetlen meglepetés a Kulturális Minisztérium szabályozása. [...] Ez állami intervencionalizmus, amely sok évvel vet vissza minket" - fogalmazott hétfő reggeli sajtóközleményében a Görög Szállodások Szövetsége.

A közösségi médiában közzétett kommentekben egyesek azt állítják, hogy a törvényjavaslat célja egyszerűen a szellemi tulajdonhoz kötődő díjakat beszedő cég bevételeinek növelése. A fent említett szervezet pozitívan reagált ugyanis a törvényjavaslatra, amely a görög zeneszerzők és szövegírók, előadók és általában a görög nyelvű dalok közreműködői számára előnyösebbé válik.

Más közösségi médiafelhasználók cinikusabbak voltak: "Mendoni majd a Spotify-on létrehozza a megfelelő listákat", és egyesek arra számítanak, hogy a kulturális miniszter más ágazatokra is kiterjeszti az intézkedést.

"Az olasz éttermek kötelesek lesznek hetente egyszer muszakát felszolgálni, a kínaiak pedig tzatzikit".

Egy internetező felidézte, hogy "az utolsó görög kulturális miniszter Mendoni előtt, aki 1972-ben (azaz két évvel az ezredes diktatúra bukása előtt) a szállodákban kényszert alkalmazott, hogy azok milyen zenét játsszanak, Konstantinos Panagiotakis volt".

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4618347961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása