Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Léteztek-e valójában az amazonok az ókori Görögországban?

2023. december 21. - kalimeraeger

 

Kép: www.greekreporter.com

Adrienne Mayor amerikai történész szerint az ókori Görögországban léteztek az amazonok néven ismert vad, félelmetes, harcra kész harcosnők.

A Stanford Egyetem történészének Az amazonok című könyve: Lives and Legends of Warrior Women Across the Ancient World (Az ókori világ harcos nőinek élete és legendái – a szerk.) című könyvéből kiderül, hogy ilyen nők valóban létezhettek az ókori világban, és valószínűleg az eurázsiai sztyeppéről származtak, amely Kelet-Európától Közép- és Észak-Ázsiáig terjedt.

"Eurázsiai sírok ásatásai során harci sebhelyekkel tarkított női csontvázakat tártak fel, amelyeket tunikába és nadrágba öltöztettek, és nyílvesszőkkel, csatabárdokkal, lándzsákkal és lószerszámokkal teli tárakkal temettek el" - mondta Mayor nemrég a CNN-nek.

"Tehát tudjuk, hogy valóban léteztek harcos nők az ókori görögök és más kultúrák által említett időben és helyeken" - tette hozzá.

Az amazonokat ókori műtárgyakon, például parfümös üvegekben és ékszerdobozokon örökítették meg.

Mayor azt állítja, hogy "az amazonok élete nagyban különbözött a görög nőkétől, akiket a házimunkák elvégzésére zártak be a házba". Az amazonok nomád harcos nők voltak, akik gyermekeiket otthon hagyták az apjukkal, ami teljesen ellentétes a világszerte általánosan elterjedt családi struktúrával.

"Az egzotikus földön élő, erős, független nők radikális elképzelése ambivalens érzelmeket váltott ki a görögökből: félelmet, tiszteletet és vágyat" - tette hozzá. Ugyanakkor nyugtalanná is tette a helléneket.

Könyvében a szerző lerombol néhány népszerű mítoszt a harcos nőkről, például azt, hogy levágták az egyik mellüket, hogy jobban tudjanak nyilat lőni, vagy hogy férfigyűlölők voltak.

Mayor valójában korabeli, sztyeppékről származó női íjászokat vizsgált, és megállapította, hogy nekik nem okozott gondot az íj és a nyíl használata lóháton, testi anatómiájuk érintetlenül hagyásával. Azt állítja továbbá, hogy az amazonok nem a görögök által kitalált fantázia szülöttei, és nem is a görögök voltak az egyetlen ókori nép, amely ilyen meséket mesélt.

Valószínű azonban, hogy az e harcos nőket övező mitológia egyes aspektusai a görögöknek a nőkkel kapcsolatos aggodalmaiból eredt, amely egyértelműen szembement az akkori kor nőkkel szemben támasztott elvárásaival.

Az ókori görög amazonokról számos mítosz és legenda kering, de talán a legismertebb történet e harcosokról Penthesilea, az amazonok királynője.

A harcos nő azután őrült meg, hogy egy vadászat során a húga halálát okozta. Az őt kísértő démonoktól hajtva úgy döntött, hogy öngyilkos küldetésre indul, hogy harcoljon a trójai háborúban.

Végül teljesült a kívánsága, de csak azután, hogy sok katonát lemészárolt. Még Ajax, a görög mitológia egyik legnagyobb hőse ellen is megállta a helyét. Végül a mitológia szerint a görög hős, Akhilleusz győzte le. Egy legenda szerint abban a pillanatban, amikor Akhilleusz megölte a lándzsájával, találkozott a tekintetük, és beleszeretett a lányba, de már túl késő volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9718285933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása