Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A süllyedő szellemváros

2023. december 22. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

Ropoto egykor virágzó falu volt a görögországi Thesszáliában található Trikala közelében, ahol háromszáz család élt, de egy 2012-es földcsuszamlás szellemvárossá változtatta a községet.

Ma, az emberek és a hatóságok által szinte elfeledve, Ropoto még mindig süllyed, mozgásban tartva a még félig álló épületeket. Az a néhány ember, aki úgy döntött, hogy itt marad, saját maga által épített kunyhókban és viskókban él.

Az 1960-as években repedések jelentek meg a falut körülvevő földeken, ami a település elhagyásának tervéhez vezetett. Az 1980-as évek elejére azonban ezt a döntést figyelmen kívül hagyták, és az építkezések gőzerővel folytak.

Ám 2012. április 12-én jelentős földmozgás történt, és háromszáz családot kellett nagyon rövid időn belül evakuálni a faluból. Ropotóban a károk mára olyan súlyosak lettek, hogy azokat már nem lehet egykönnyen orvosolni. A szakértők a gyenge alapokat és a meredek lejtőket okolják a katasztrófáért, amelyet először az váltott ki, hogy a falu nem tudta az esővizet a környező patakba vezetni.

Egy, a Greekreporter által készített riportban Ropoto egykori tanácselnöke kalauzolja végig az érdeklődőket a falun, bemutatva az összes olyan épületet is, amely már nem létezik. Ezek között volt szálloda, egy omladozó iskola, a falu kocsmájának helyén álló földterület, de még a saját régi, romos otthonát is megmutatja.

Az egykori lakos szerint az állam nem mérte fel a károkat, és a hatóságok nem nyújtottak segítséget az otthonukból kiszorultaknak. Még rosszabb a videóban szereplő állítás, miszerint a lakók egy részének annak ellenére kellett ingatlanadót fizetnie, hogy nem tudták betenni a lábukat az otthonukba.

Videó: Youtube - Greekreporter

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8718286475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása