Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

2400 éves görög hajó a legrégebbi eddig felfedezett roncs

2023. augusztus 01. - kalimeraeger

odusszeusz_hajoroncs_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A Fekete-tenger fenekén talált ókori görög hajóroncs, az "Odüsszeusz" felfedezése - amely a valaha talált legrégebbi hajóroncsnak számít -, megváltoztathatja az ókori világ hajóépítéséről és tengerészetéről alkotott képünket.

A 75 láb hosszú ókori görög kereskedelmi hajót több, mint 2400 év után, 2018-ban találták meg épségben, árbocával, kormánylapátjaival és evezőpadjával együtt.

Az Odüsszeuszt egy jól ismert "hajótemetőben" találták meg a Fekete-tengeren, ahol már több, mint hatvan másik hajóra is bukkantak.

Egy brit tudósok által irányított, távirányítású tengeralattjáró észlelte az oldalára dőlve fekvő hajót, Bulgária partjaitól mintegy 80 km-re, több, mint 2000 méter mélyen a Fekete-tengerben, ahol a víz anoxikus (oxigénmentes), ami évezredekig képes megőrizni a szerves anyagokat.

A hajó egy kis darabjának életkorát széndioxid segítségével elemezték, és megerősítették, hogy az Odüsszeusz körülbelül i. e. 400-ból származik, így a hajó az emberiség által ismert legrégebbi épségben megmaradt hajóroncs.

Jon Adams, a projekt vezető tudósa elmondta, hogy a roncs nagyon jó állapotban van, a kormánylapát és a kormányrúd még mindig a helyén áll.

„Sosem hittem volna, hogy egy, a klasszikus világból származó hajó 2 km-es mélységben ilyen épségben megmarad” – mondta.

„Ez megváltoztatja a ókori világ hajóépítéséről és tengerészetéről alkotott képünket” – tette hozzá Adams.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1918184265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása