Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A királyi Tatoi-birtok helyreállítása folyamatban van

2023. április 28. - kalimeraeger

tatoi-bortok_amna.jpg

Kép: AMNA

A Görög Kulturális Minisztérium szerint a hajdani királyi birtok helyreállítása Tatoiban gyorsan és a megszabott határidőn belül halad. A Tatoi-birtok az egykori görög királyi család rezidenciája volt.

A helyreállítási tervek között szerepel múzeumi épületek, valamint szabadidőközpont kialakítása is. A vállalkozás valószínűleg kihívásokkal tarkított lesz, mivel az épületek többsége több évtizedes elhagyatottság és elhanyagolás után nagyon leromlott.

Számos kormányzati szerv és igazgatóság vesz részt a Tatoi helyreállítására irányuló erőfeszítésekben. A birtokon lévő épületek építészeti helyreállítási munkái mellett törekedni fognak a Tatoiban maradt történelmi jelentőségű tárgyak megőrzésére, valamint kezdeményezés indult a helyszínen előkerült iratok és papíranyagok digitalizálására.

A jelenleg tervezett 14 helyreállítási projekt teljes költségvetése 57.930.540 euró. A projektek közül hat a 2014-2021 közötti NSRF keretében valósul meg, 9.230.540 eurós büdzsével. Eközben a fennmaradó nyolc projektet a helyreállítási alap finanszírozza, 48.700.000 eurós hozzájárulással.

Nagyon jól haladnak a munkálatok az egykori királyi birtokon” – mondta Lina Mendoni, a görög kulturális és sportminiszter.

„A Belügyminisztérium minden illetékes szolgálata szisztematikusan, intenzíven és hatékonyan dolgozik azon célunk elérése érdekében, hogy 2025-ben a birtok történelmi épülete egy fontos attikai rekreációs és wellness központot, valamint múzeumot üzemeltessen. Olyan létesítményeket, amelyek hazánk közelmúltbeli történelmének egy részét mesélik el” – folytatta Mendoni.

A miniszter beszélt a birtok további terveiről, amelyek egy része már megvalósult. Például az „Erdőgondnok Házát” már átalakították nyilvános információs központtá, amely fizikai és digitális kiállításoknak is otthont ad.

A tervek szerint a Tatoi-birtokon három épületet alakítanak át múzeummá. Ezek maga a palota, a régi és az új épületekkel. A Sturm Ház és a Távközlési épület valószínűleg szintén múzeumok lesznek majd.

A Tatoi-ban jelentős mennyiségű archív anyagot tartanak, amely gondos megőrzést igényel, és fokozatosan digitalizálásra kerül. A birtokon értékes történelmi jelentőségű tárgyak is találhatók, amelyek egy része még elő sem került. Két éve például egy ritka alkoholos italokkal teli királyi borospincét fedeztek fel a területen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr618113014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása