Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Koufonisia betiltja a szabadidős vízi tevékenységeket

2023. augusztus 10. - kalimeraeger

koufonisia_1_2.jpg

Kép: Pinterest

A görögországi Koufonisia a közbiztonság és az égei-tengeri sziget természeti szépségének megőrzése érdekében átfogó tilalmat rendelt el minden vízi szabadidős tevékenységre, kivéve az úszást.

Koufonisia a Kikládok közepén, Naxos-tól délre fekvő, 2 szigetből álló szigetcsoport: Ano Koufonisi és Kato Koufonisi. A Naxos kikötőmestere által kihirdetett tilalom kifejezetten a motorizált és a nem motorizált vízi tevékenységekre vonatkozik mindkét sziget körül.

Ano Koufonissi élettel teli, ahol szállodák, éttermek, bárok és nevezetességek találhatók; Kato Koufonissi viszont egy lakatlan szigetecske, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni Ano Koufonissiből.

A lépés válasz a szigetek egyedi jellegzetességeire és rövid partvonalára, amelyek a személyszállító hajók, kompok és jachtok beáramlásának rohamát voltak kénytelenek elviselni. A vonatkozó határozat szerint a tengeri szabadidős eszközök használata Koufonisia szigetén a régiségeket és az ország kulturális örökségét védő rendelkezések megsértésének minősül.

E kezdeményezés részeként a sziget strandjai továbbra is szabadok maradnak, nem jelölnek ki területeket napernyők, napágyak vagy tengeri szabadidős eszközök bérlésére.

Az intézkedés mögött álló elsődleges aggodalom a szabadidős vízi járművek által okozott fokozott balesetveszély volt, különösen azoknak a partvonaltól való jelentős távolságra történő üzemeltetése miatt.

A tilalom emellett közvetlen összhangban van a természetvédelmi előírásokkal, amelyek Kato Koufonisi számára "A zóna" státuszt biztosítanak, ami teljes területén abszolút védelmet nyújt.

A helyi hatóságok határozott fellépése azt mutatja, hogy egyre inkább felismerik, milyen fontos megőrizni Görögország természeti és kulturális örökségét.

Ez egyúttal csatlakozás a "Szabadítsuk fel a strandokat" polgári mozgalom erőfeszítéseihez Paros-on és Naxos-on, jelezve az ország értékes szigeteinek és partjainak védelme iránti kollektív elkötelezettséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5318190819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása