Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

8 ok, hogy idén Naxos legyen az úti célod

Miliosz Katalin írása

2020. február 22. - kalimeraeger

A meseszép kiklád sziget parányit háttérbe szorul híres szomszédai, Santorini és Mykonos mellett, ám bizton állíthatjuk, hogy alaptalanul. Na de nézzük, hogy miért is érdemes ellátogatnotok ide!

naxos.jpg

Kép: Pixabay.com

  1. Zavartalan pihenés: az Istenek szigete, mely egyébként a legnagyobb területű a kiklád csoportban, mellőzi a zsúfoltságot, ami a fentebb említett társairól nem mondható el. Mégis garantál mindent a tökéletes kikapcsolódáshoz. Ha kicsit nyüzsgőbb hangulatot kedveltek, a fővárosban, Horában (vagy másik nevén Naxos-ban) érdemes szállást foglalni, de ha a teljes csendet keresitek, azt szinte bármelyik másik település garantálja.
  2. Bőséges számú látnivaló: Naxos történelmileg az egyik legizgalmasabb hely Görögországban. A sziget szimbólumának is nevezhető Portara rengeteg képről köszön vissza. Másszátok meg a Kastrot, a főváros várát, ahonnan csodaszép kilátás tárul majd a szemetek elé. Látogassatok el Dionysos és Demeter templomaihoz vagy a Zas barlanghoz, ahol Zeusz nevelkedett. Hódítsátok meg a Zas-hegyet, ahonnan szintén kiváló a panoráma. A sziget egyik legidősebb temploma, a Panagia Drossiani szintén megér egy kis kitérőt, a Himaros torony nem különben. A Népművészeti és a Régészeti Múzeumok pedig rengeteg emléket tárnak majd a szemetek elé. Mindez azonban csak ízelítő, még sokkal több minden vár itt rátok, unatkozni egy percig sem fogtok!
  3. Csodaszép környezet: a régió legzöldebb szigeteként gyönyörű partszakaszokkal és festői hegyi falvakkal bír. Az Európa egyik legszebb strandjának is tartott Agios Prokopios 1,5 km-es homokos parttal és türkizkék vízzel vár benneteket. Az Agia Anna napágyakkal, ernyőkkel gondoskodik a kellemes fürdőzésről. De nem tudtok mellényúlni, ha Plakát vagy Panermos-t választjátok, utóbbi pálmafáiról nevezetes.
  4. Lebilincselő mitológia: úgy tartják, hogy a szigeten nőtt fel Zeusz, akit apja, Kronosz elől kellett elrejteni. De ugyanitt született az istenek atyjának és Semelének gyermeke, Dionysos, akit Naxos nimfái neveltek fel. Dionysos imádta a szigetet, isteni hatalmát arra használta, hogy termékennyé tegye az itteni földet, és gazdag szőlőültetvényeket serkentett, melyek kitűnő borral jutalmazták az itt élőket.
  5. 5 legyet egy csapásra: fakultatív kirándulás keretén belül megismerkedhettek a Naxoshoz tartozó Kis Kikládokkal: Koufonisia, Iraklia, Donousa és Sinoussa szigeteivel. Itt Naxoshoz képest is kevesebb turista fordul meg, legtöbbjük egy napos kirándulás keretein belül érkezik ide. Ki tudja, lehet, hogy annyira megtetszik nektek valamelyik, hogy következő alkalommal itt foglaltok szállást. De nemcsak a fent említett szigetekre van lehetőség elhajózni, a helyi utazási irodák rendkívül széles választékkal várnak benneteket.
  6. Ínyenc fogások: kóstoljátok meg a szigeten készített sajtkülönlegességet, az arsenikót! Ha vevők vagytok a likőrökre, a kitront se hagyjátok ki! Ezt a citronfa gyümölcséből és leveléből készítik, mely a citromhoz hasonló, de erősebb ízzel rendelkezik. A sziget szőlőben gazdag, így az itteni borokat se mulasszátok el megízlelni! Naxos-i különlegesség még a kalogeros, ami marhapörkölttel töltött padlizsánt takar.
  7. Ragyogó idő: az olykor 40 fokos nyári meleget különösen augusztusban kíséri erősebb szél, ilyenkor nagyobbak a hullámok. A végtelennek tűnő napsütés természetesen a többi görög nyaralóhelyhez hasonlóan itt is garantált.
  8. Ugyan nincs közvetlen repülőjárat Budapestről, de pont ezért az utazást összekötheted egy athéni városnézéssel. Innen pedig nem csak repülővel, de komppal is eljuthatsz Naxos-ra (az út így kb. 4 óra).

Jó utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5115487086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása